Venstre er mot sjødeponi

Deponering av utslipp fra gruveindustrien i fjordmiljø er en trussel mot fjordmiljø, gyteområder og sjømattrygghet. , Foto: iStock

Deponering av utslipp fra gruveindustrien i fjordmiljø er en trussel mot fjordmiljø, gyteområder og sjømattrygghet. Sjødeponi truer det blå matfatet vårt. Under regjeringsforhandlingene var Venstre opptatt av å få slutt på dumping av gruveavfall i norske, rene fjorder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

– Jeg er glad for at Venstre har forhindret at det gis nye utslippstillatelser til sjødeponi for gruveavfall i inneværende stortingsperiode, sier Venstres Ketil Kjenseth, påtroppende leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget

– Jeg er glad for at Venstre har forhindret at det gis nye utslippstillatelser til sjødeponi for gruveavfall i inneværende stortingsperiode. Å dumpe gruveavfall i rene norske fjorder er ikke bra for Norge. Venstre kjemper hardt både lokalt og nasjonalt for å stanse dumping av gruveavfall i norske fjorder. Dette har vært en kampsak for oss, sier påtroppende leder av Energi- og miljøkomiteen for Venstre, Ketil Kjenseth.

Ja til rene fjorder

Venstres landsmøte vedtok totalforbud mot sjødeponi i sitt valgprogram for inneværende stortingsperiode i april 2017. Det standpunktet ligger fast.

Les også: Nei til sjødeponi i Førdefjorden

– Dessverre fikk ikke Venstre stoppet gruvedumping i Repparfjorden og Førdefjorden under regjeringsforhandlingene. Årsaken til det er at prosessen og beslutningene har kommet langt. Venstre har hele tiden vært kritisk til dumping av gruveavfall i sjø, også i de to nevnte fjordene, sier Ketil Kjenseth.

Mer om Venstres politikk: «Rent hav»

Nedstemt i Stortinget

– I 2015 fremmet Venstre og SV forslag om at sakene om Repparfjorden og Førdefjorden skulle til Stortingsbehandling før utslippstillatelse kunne gis. Dessverre ble disse forslagene nedstemt av et flertall i Stortinget, sier Ketil Kjenseth.

– Ingen nye utslippstillatelser gis de neste 3,5 årene. Det skal også det gjøres en vurdering av om lovverket for avfallsdeponering i gruveindustrien er tilstrekkelig. Viktigst av alt så skal konsekvensene av et forbud mot nye sjødeponi utredes. Det er Venstre veldig glad for, avslutter Ketil Kjenseth.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**