Uttalelse: Null-visjon for selvmord

Psykisk helse, Ill: Ukjent

Rogaland Venstre vil ha null-visjon for selvmord.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Hvert år tar rundt 600 mennesker sitt eget liv i Norge. Sammenlignet med trafikkdødsfall er dette 5 ganger flere. Det har vært operert med null-visjon i trafikken i en årrekke med stor suksess. Her brukes det milliardbeløp i målrettede tiltak. Antall trafikkdrepte de senere årene er halvert på grunn av dette arbeidet.

For hvert eneste fullførte selvmord, regnes det med at ti ganger så mange mennesker gjennomfører et reelt selvmordsforsøk uten å lykkes. Gitt av dette er tallet på dypt ulykkelige sjeler oppe i 6.000 i året. Videre, så er det omkring hver av disse menneskene, grovt regnet, ti nære pårørende, familie og venner, som berøres i sterk grad. Det antas attpåtil at det er store mørketall, og at det også er mennesker som sliter svært mye uten å være suicidale. Antallet mennesker hvert år som er direkte involvert i selvmordsproblematikken er altså på størrelse med en stor by i Norge!

Dessuten, er dette i betydelig grad et mannsproblem, da 2/3 av selvmord er utført av menn. Homofile, arbeidsledige, rusmisbrukere, mennesker med somatiske plager, ambivalent religiøse, unge personer utsatt for mobbing/kroppspress og eldre ensomme er også overrepresentert. Det er flere faser i forløpet som krever ulik oppfølging for at vi skal kunne favne om problemet: En riktig start for de små, god og rask hjelp for de som har havnet skjevt ut, fange opp de som er i ferd med å avslutte livet på egenhånd, et effektivt redningsarbeid og god støtte for pårørende.

Problemstillingen er kompleks, og de selvmordutsatte menneskene er vanskelige både å identifisere og å hjelpe. I 2016 tok for eksempel 40 mennesker livet sitt i Rogaland, og av disse var bare 9 i kontakt med relevant helseinstans. De 31 andre gikk under radaren.

Rogaland Venstre vil at selvmordsproblemet settes høyt på agendaen, og at det settes i verk planer og tiltak som streber mot å føre antallet selvmord til null. Temaet ‘Selvmord’ har fått fokus i høst gjennom en artikkelserie i Stavanger Aftenblad. I kjølvannet av dette har Rogaland fylkeskommune akkurat vedtatt å sette av 800.000 kr, den neste perioden, til å utrede en null-visjon for selvmord i fylket.

Generelt vil åpen bevisstgjøring rundt selvmord og all tabu-nedbryting i samfunnet være en god start. Stigmaet og skammen rundt depresjon, angst og selvmord må ufarliggjøres. Dette vil gjøre det lettere å snakke om problemene sine, og å fange opp de som trenger hjelp. Selvmord må takles på flere fronter, og med et bredt spekter av virkemidler.

Rogaland Venstre vil:

  • At samtlige kommuner har tilstrekkelig med psykologer, et godt lavterskeltilbud og en handlingsplan/strategi for selvmordsforebygging.
  • At informasjon om psykisk helsehjelp skal være oversiktlig, relevant for tilbudet i den enkelte kommunen og gjøres lett tilgjengelig, både digitalt og på andre måter.
  • At myndigheter og media bør omtale selvmord mer for å øke bevisstheten og svekke tabuet slik at det blir lettere å oppsøke hjelp før problemene blir for store.
  • At den økende individualiseringen og digitale distansen vi ser i samfunnet må sees i sammenheng med psykiske problemer og selvmordsfare.
  • At samtlige fylkeskommuner må ha null-visjon for selvmord.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**