Nei til deponi for farlig uorganisk avfall ved Raudsand Gruver

Forslagstillere Per Sefland (Kristiansund) og Olbjørn Kvernberg (Molde), Kristian Stråmyr

Møre og Romsdal Venstre går mot planene om å etablere et nasjonalt deponi for uorganisk farlig avfall ved Raudsand gruver i Nesset kommune. Alternativet Raudsand som nasjonalt anlegg for farlig avfall er for risikofylt. Anlegget ligger langt unna der avfallet oppstår, og transportrisikoen er for stor. Raudsand ligger ved et fjordområde som er viktig for havbruk, sjømat, matproduksjon og reiseliv.

Anlegget er utredet som erstatning for det nasjonale deponiet på Langøya utenfor Holmestrand. Det har en kapasitet på ca. 1 mill. tonn pr. år. Dette anlegget blir fullt om få år. Mesteparten av det farlige avfallet som kommer til Langøya transporteres sjøveien, eksempelvis fra Østfold, Sverige, Danmark og Nederland. Transport med uorganisk farlig avfall fra inn- og utland vil inneholde et vidt spenn av forskjellige stoffer med varierende farlighetsgrad. Lang transport av farlig avfall er ikke i tråd med Baselkonvensjonen.

Møre og Romsdal Venstre mener så lange transporter til lands og til sjøs over tid representerer en betydelig risiko for forurensing. Tilsvarende gjelder ved mottak / håndtering ved anlegget og ved endelig deponi. Risikovurderingen må ta hensyn til at deponiet vil kunne være operativt i mange generasjoner, idet selskapet mener man kan sprenge nye lagerhaller i fjellet etter behov. Blir deponiet først etablert, vil anlegget være tilgjengelig for økt import av farlig avfall fra utlandet.

I området er det i senere år utviklet viktig forskningsaktivitet, matproduksjon, oppdrett, fiske og reiseliv, som lett vil bli skadelidende ved etablering av et slikt deponi. Møre og Romsdal Venstre ønsker et variert næringsliv uten å sette viktige miljøhensyn på spill.

Basert på ovenstående kan ikke Raudsand-alternativet beskrives som annet enn et miljømessig risikoprosjekt. Derfor sier Møre og Romsdal Venstre NEI til at et «nasjonalt behandlingsanlegg og deponi for uorganiske avfall» etableres på Raudsand.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**