Politisk uttalelse: Ta vare på sårbare flyktninger

Politisk uttalelse fra Trøndelag Venstres årsmøte 11. februar 2018.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Ta vare på sårbare flyktninger
Ikke siden andre verdenskrig har flere mennesker i verden vært på flukt. Dagens asylpolitikk svikter asylsøkere på en rekke måter, og FN melder om et stort behov for å ta imot kvoteflyktninger. Trøndelag Venstre vil ha et varmere samfunn der vi både tar ansvar for mennesker på flukt og har et asylsystem som ivaretar menneskene og sikrer rettsikkerhet.

Under flyktningkrisen vedtok Stortinget en rekke innstramminger på asylfeltet, hvor flere av dem har svekket rettsikkerheten og skapt en mer usikker situasjon for mennesker på flukt. Den store striden om oktoberbarna i fjor høst, førte til at Stortinget vedtok å innføre noen såkalte ”sårbarhetskriterier”. Man bør arbeide videre for å gjøre slutt på ordningen med at enslige mindreårige asylsøkere mister oppholdstillatelsen ved fylte 18 år.

Muligheten for familiegjenforening er også blitt strammet kraftig inn. I tillegg er fristen for å søke om familiegjenforening kortet ned. Flyktninger skal også ha rett til et familieliv, og verken strenge frister eller økonomiske krav som i praksis er umulig å etterkomme skal stå i veien for dette.

I asylforliket i 2015 ble det også enighet om opphør av flyktningstatus, som innebærer at flyktninger kan miste oppholdstillatelsen i Norge hvis situasjonen i hjemlandet forbedres vesentlig. Det skaper usikkerhet og hemmer integrering dersom slike eksterne forhold kan medføre at flyktninger som har bodd flere år i Norge kan miste oppholdstillatelsen.

De siste årene har også UNEs uavhengighet blitt debattert. At regjeringens instruksjonsmyndighet over UNE ble fjernet er et viktig skritt i riktig retning.

Noen flyktninger er spesielt utsatt, som politiske forfulgte eller spesielt utsatte barn og kvinner som ikke er trygge i nærområdene de befinner seg i. Kvoteflyktningordningen sikrer nettopp de mest sårbare flyktningene. Det er et stort behov for bosetting av kvoteflyktninger. Kapasiteten i kommunene ble styrket under flyktningkrisen, men i dag har asylankomstene falt kraftig. Dette taler også for at Norge bør hjelpe de mest sårbare flyktningene ved å ta imot flere kvoteflyktninger.

Trøndelag Venstre vil:

  • Fjerne ordningen for midlertidig opphold av enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år
  • At Stortingets vedtatte sårbarhetskriterier bør utformes slik at de ivaretar sikkerheten for asylbarn slik rimelighetsvilkåret har gjort
  • Gå tilbake på de innstramminger som ble gjort ifm. familiegjenforening.
  • Gå imot opphør av flyktningstatus på bakgrunn av at hjemlandet har blitt tryggere.
  • At Norge skal ta imot et større antall kvoteflyktninger.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**