Politisk uttalelse: Kulturhovedstad 2030

Politisk uttalelse fra Trøndelag Venstres årsmøte 11. februar 2018.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Kulturhovedstad 2030

Trøndelag Venstre støtter Trondheim i arbeidet for å bli europeisk kulturhovedstad i 2030. I tråd med intensjonene er det viktig at hele Trøndelag blir tatt med i dette løftet for kulturen.

I valget av kulturhovedstad legges stor vekt på at byen som søker engasjerer kulturlivet og befolkningen i hele regionen. Folkelig engasjement er viktig. Det legges også vekt på et program som bygger opp om det regionale særpreget. Det er derfor naturlig å peke på to tema som bygger opp om dette. Det ene er feiringen av Stiklestad 2030 med de naturlige båndene til Nidarosdomen. Religionen har hatt stor betydning for kulturlivet gjennom de siste tusen år. Dette understøttes av Olavsfestdagene, spelet på Stiklestad, og alle de andre spelene i fylket. Søknaden bør også vektlegge teknologi i en region som er ledende med fyrtårn som NTNU og Sintef. Ett år med over tusen arrangementer må legge vekt på sammenhengen mellom kultur og teknologi. Trøndelag er Norges ledende matregion, og med en sterk samisk tradisjon som også er viktige elementer i en søknad om å bli europeisk kulturhovedstad.

EU peker årlig ut en eller to byer som får status som europeiske kulturhovedsteder. Formålet med de europeiske kulturhovedsteder er å bidra til å knytte Europas befolkning tettere sammen, og å legge vekt på mangfoldet i europeiske kulturer. Det må bygges på det som fra før kjennetegner byen og regionen.

Ringvirkningen av å være kulturhovedstad er betydelige og vil bety mye for hele Trøndelag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**