Til innhold

UTTALELSE: ET ARBEIDSLIV SOM ER FLEKSIBELT, RYDDIG OG TRYGT—FOR ALLE

Arbeidsglede, Public Domain

ET ARBEIDSLIV SOM ER FLEKSIBELT, RYDDIG OG TRYGT – FOR ALLE

Folk må̊ ha ryddige og gode arbeidsforhold. Det sikrer den enkeltes livskvalitet, bidrar til å skape positive resultater på arbeidsplassen og til gode tjenester til brukerne av offentlige tjenester. At trepartssamarbeidet fungerer godt, sikrer balanse mellom partene og er bærebjelken for trygghet og forutsigbarhet i norsk arbeidsliv. Det er også det beste grunnlaget for å møte behovet for fornyelse som følger med endringer i samfunnsutviklingen.

I dag viskes skillet mellom arbeid og fritid stadig mer ut. Venstre ønsker regler som er tilpasset vår tid. Et eksempel på en del av arbeidslivet som ikke var her for få år siden, er de arbeidsplassene som er kommet som en del av den såkalte delingsøkonomien. Dette åpner muligheter samtidig som det utfordrer dagens organisering av arbeidsliv og forbrukerrettigheter. For å kunne håndtere dette på en best mulig måte, må vi akseptere at delingsøkonomien er her for å bli og finne gode måter å regulere den på.

Venstre går inn for å styrke trygdeordninger og rettigheter i folketrygden for selvstendig næringsdrivende, blant annet når det gjelder sykepenger og for å tilpasse arbeidsmiljøloven til den fleksibilitet som ny teknologi medføre. Vi vil gjøre det enklere for privatpersoner å utføre ytelser for hverandre mot betaling og gjøre det enklere å beregne og innbetale skatt i nye næringer. Vi vil pålegge selskaper som legger til rette for delingsøkonomi å rapportere inn skattepliktig inntekt på samme måte som arbeidsgivere

Samtidig vil Venstre utvikle mer effektive systemer for å bekjempe uakseptable lønns- og arbeidsvilkår. Vi har programfestet å styrke Arbeidstilsynets og Økokrims innsats mot arbeidslivskriminalitet, bl.a. ved å opprette flere senter mot arbeidslivskriminalitet. Arbeidslivet er i rask endring og vi vil derfor utvide rammene for gjennomsnittsberegning av arbeidstid ved lokale avtaler. Vi åpner for mer fleksibilitet rundt kvelds- og nattarbeid, i tråd med arbeidstidsutvalgets innstilling og mer fleksibilitet rundt søn- og helgedagsarbeid. Vi vil jobbe for at pensjonssystem og andre offentlige stønader bidrar til at det lønner seg å jobbe og ikke er til hinder for å bytte sektor.

Regjeringsplattformen som ble utformet på Jeløya bekrefter en konstruktiv arbeidslivspolitikk som Venstre står inne for. Eksempelvis vil regjeringspartiene ta initiativ til en inkluderingsdugnad for å få flere inn i arbeidslivet. NAV vil få større ansvar for å sikre brukerne riktig tiltak til riktig tid og det vil stilles krav til bedrifter om å bidra til dette. Det vil likedan stilles strengere krav til NAVs tiltaksleverandører ved at oppnådde resultater skal tillegges vekt ved tildeling av oppdrag. Dette samsvarer godt med Venstres arbeidslivspolitikk; vi vil ha et inkluderende arbeidsliv som er fleksibelt, ryddig og trygt – for alle.

Uttalelse vedtatt av fylkesstyret 12. mars 2018.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**