Uttalelse: Bedre soningsforhold for kvinner i norske fengsler

Sivilombudsmannens funn viser samlet sett at kvinner i dag har et dårligere soningstilbud enn menn på en rekke områder, Foto: iStock

Ulikheter i soningsforholdene for kvinner og menn i norske fengsler har vært en utfordring i den norske kriminalomsorgen i lang tid. Syv av ti kvinnelige innsatte har rusproblemer, en av to har vært seksuelt misbrukt og over åtte av ti har psykiske plager. Likevel får ikke de kvinnelige innsatte den behandlingen, rehabiliteringen og ikke minst arbeidstreningen de trenger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Uttalelse fra Venstres landsstyremøte, 18. mars 2018.

Internasjonal forskning viser at det lave antallet kvinner i fengsler sammenlignet med menn ofte fører til at fengselsadministrasjon og fengsler blir organisert basert på behovene til mannlige innsatte. Dette gjenspeiles blant annet i fengselsarkitektur, sikkerhet, tilgjengelige aktiviteter og helsetilbud. I tillegg kommer mange av kvinnene i fengsler i enda større grad enn menn fra svakere samfunnslag. De har oftere blitt utsatt for overgrep som barn, har ubehandlede psykiske lidelser og problemer med rus.

Forskjeller i soningsforhold

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet gjennomførte i perioden 2014–2016 besøk av14 fengsler, alle med høyere sikkerhetsnivå. Av disse var to kvinnefengsler og seks fengsler der kvinner kan sone sammen med menn, såkalte blandede fengsler.

Vensgtretema: Straff og fengsel


Forebyggingsenheten så blant annet på soningsforhold og avdekket en rekke forhold som setter kvinner i en dårligere situasjon enn menn, og som er i strid med internasjonale normer på området.

Sivilombudsmannens funn viser samlet sett at kvinner i dag har et dårligere soningstilbud enn menn på en rekke områder.

Venstre vil:

  • Sikre kvinner som soner i fengsel lik tilgang på uteområder og likt tilbud om fysisk aktivitet som det menn har.
  • Sikre lik tilgang til reell arbeidstrening.
  • Sikre helsetjenester som er tilpasset kvinnelige innsatte.
  • Styrke psykisk helsevern for kvinner i fengsel, og sikre likt tilbud om rusmestring.
  • Iverksette tiltak som beskytter kvinner i blandede fengsler mot uønsket oppmerksomhet eller seksuell trakassering fra mannlige innsatte.
  • Sikre at kvinner som ikke ønsker det skal slippe å sone i blandede fengsler.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**