Uttalelse: Kortreist, smart og klimanøytralt

Venstre vil bidra til å utvikle skog som råstoff til moderne bygg, Foto: IStock

Tre er en fornybar naturressurs og bruk av tre bidrar til å motvirke drivhuseffekten. I dag er tilveksten i de norske skogene større enn hogsten og norske skoger drives etter prinsipper som gjelder for bærekraftig skogsdrift. Treindustri er en ren og ressurseffektiv industri og utnytter treråvarene fullt ut.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Uttalelse fra Venstres landsstyremøte, 18. mars 2018

I tillegg har tre positive miljøegenskaper, god holdbarhet og kan gjenbrukes og gjenvinnes. Transportkostnadene kan reduseres betydelig gjennom en mer effektiv og industriell bearbeiding av skogsråvaren.

Viken har store skogarealer, landets fremste forskningsmiljøer på landbruk og en treindustri og byggenæring med vilje og behov for omstilling. Her bygges Norges første produksjonsbedrift for storformats krysslimt tre (den standardiserte varianten av massivtre). Dette er en av tiårets største satsinger i norsk treindustri.

Venstre vil bidra til å utvikle skog som råstoff til moderne bygg og vil:

  • Styrke innovasjon på produksjon til byggeindustrien fra skog ved å stille krav til digitalisering av byggeprosessen og utnytte den raske byggeprosessen en får med trekonstruksjoner
  • Legge til rette for vekstbedrifter i alle ledd av produksjonen, gjennom regionale fond og vekstmidler.
  • Styrke kommunenes bestillerkompetanse på tre som byggemateriale i nybygg og ved rehabilitering av bygg.
  • Øke utdanningstilbudet innen trebyggeri, med flere skoler som kan moderne trebyggeri, flere lærlingeplasser, og flere høyskole- og universitetsplasser for grønne byggingeniører.
  • Legge til rette for at kommunene i større grad kan kreve og pålegge bruk av tre i nybygg sørge for at ENOVA støtter klimagassreduksjon fra materialbruk i bygg.
  • Bidra til at Standard Norge tilføres midler slik at Norge kan lede an i standardiseringsarbeidet for produksjon og bygg i tre.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**