På samme lag

Ill: Venstre

Sterke og rause fellesskap er viktig for Norge. Samarbeidet mellom den liberale bevegelsen og arbeiderbevegelsen har de siste hundre år bidratt til å utvikle velferdsstaten og den norske modellen.

Ingen partier, organisasjoner eller enkeltpersoner kan ta æren alene for at samfunnsutviklingen i Norge har ført oss til topps på de fleste indikatorer for velstand, lykke og gode liv. Men mye av æren for at det går så godt i Norge skal faktisk partene i arbeidslivet ha. Den norske modellen, hvor trepartssamarbeidet står sentralt, er vårt største fortrinn.

Det er en viktig verdi i vårt demokrati at parter som har forskjellige interesser – og som til og med er arge motstandere – kan arbeide sammen. At arbeidsgivere, arbeidstakere og myndighetene samarbeider skaper tillit, stabilitet og forutsigbarhet. Det igjen skaper vekst og små forskjeller, sammenlignet med andre land.

For hundre år siden var klassekamp, streiker og trusler om revolusjon mantraet fra datidens arbeiderbevegelse. Gunnar Knudsens Venstre-regjering etablerte arbeidsretten og riksmekleren fordi vi også den gang hadde mer tro på samarbeid og dialog enn på kamp og konflikt. Venstremannen Paal Berg sto i spissen for utviklingen av byggesteinene som skulle bli trepartssamarbeidet, og som utviklet seg til å bli selve fundamentet for den norske modellen. At staten står som garantist for at spillereglene følges, er avgjørende for at tilliten mellom partene i arbeidslivet opprettholdes.

Digitalisering, robotisering og automatisering utfordrer dagens arbeidsliv, og endringer i arbeidsmarkedet tvinger seg frem. Venstre ser store muligheter i bruk av ny teknologi, men også utfordringer knyttet til jobbtrygghet og kompetanse. Arbeidslivet består ikke lengre bare av de klassiske arbeidstakerne, men av frilansere, gründere, selvstendig næringsdrivende og medarbeidere som bytter jobb oftere.

Et mer mangfoldig arbeidsliv trenger mer fleksible ordninger, og vi må sikre at sosiale goder også treffer de nye gruppene. Venstre mener at gründere som blir syke må få samme rett til sykepenger som ordinære arbeidstakere. Småbarnsforeldre som vil ha mer tid med barna sine, må kunne jobbe en time på kvelden etter at barna har lagt seg, uten å bryte loven.

Men når det er snakk om å endre arbeidsmiljøloven, kommer piggene ut hos fagbevegelsen. Venstre blir til stadighet erklært å være et fagforeningsfiendtlig parti, fordi vi ikke alltid er enige med fagbevegelsens konserverende linje. Men vi må tåle å være uenige uten at vi kaller hverandre fiender. La oss slå det fast: Venstre er ikke et fagforeningsfiendtlig parti. Nettopp i en tid hvor endringer skjer raskt, er det viktig med høy organisasjonsgrad og et sterkt samarbeid mellom partene. Det krever en fortsatt balansegang mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for å finne framtidas gode løsninger.

I Norge er arbeidsledigheten lav, men mange står likevel utenfor arbeidslivet. Regjeringen har som et av sine hovedmål å få flere inn. Inkluderingsdugnaden må skje både i offentlig og privat sektor. Det er viktig for den enkelte, for samfunnet og for vår felles velferd.

Jeløya-erklæringen fremhever inkludering, trepartssamarbeidet, høy organisasjonsgrad og kampen mot arbeidslivskriminalitet som avgjørende for å lykkes med omstillingen og for å sikre en bærekraftig velferdsstat. En rausere politikk overfor de som faller utenfor, og å bekjempe de som utnytter andre i arbeidslivet er viktige sosialliberale mål for Venstre. Frihet for den enkelte og ansvar for hverandre er kjernen i vår politikk.

Venstre velger samarbeid foran konflikt, både under Gunnar Knudsen og under Trine Skei Grande. I regjeringssamarbeidet vil vi fortsette å kjempe for et grønt, raust og sosialliberalt samfunn hvor konflikt og uenighet håndteres gjennom dialog og samarbeid. Det er som regel et sted i midten at de beste løsningene finnes.

Marius Skeie

Nestleder Telemark Venstre

Leserinnlegg i Varden 08. mai 2018

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**