Til innhold

Det er trist at vi i Norge skal ha det slik

Foto: Pixabay, CCO

Det er trist at vi i Norge skal ha det slik at noe få sitter og bestemmer hva jeg skal få kjøpe, og ha til middag, skriver Marit Helen Leirheim i Askøy Venstre.

Det var påske og lam sto på menyen. Jeg hadde fått med meg at fryselagrene var overfylt med lammekjøtt, og at det var overproduksjon. Jeg spankulerer inn i butikken onsdag før skjærtorsdag med lang handleliste, og bærenettet for å unngå å øke plastposeforbruket.

I kjøttavdelingen saumfarte jeg hyllene, gikk så til frysedisken uten å finne spor av lammekjøtt noen steder. Til slutt fant jeg en som jobbet i butikken og fikk fremmet mitt ønske om å kjøpe lammekjøtt. Ekspeditøren opplyste meg om at de var gått tom for lammekjøtt. Er det mulig, kom det spontant fra meg, når lagrene er overfylt?

Siden den gang har jeg sett på TV at det er de store kjedene som bestemmer hva jeg skal få kjøpe i butikken. Jeg trodde at tingenes tilstand hadde forbedret seg siden dette programmet.

En helg hadde jeg ønske om å lage deilig lammefrikassé eller lammegryte inspirert fra Hellas og Tyrkia. Sant skal sies, jeg fant lammekjøtt men kun noen få pakker med koteletter og steik. Ingen av delene er egnet i lammegryte eller til frikassé.

Det er trist at vi i Norge skal ha det slik at noe få sitter og bestemmer hva jeg skal få kjøpe og ha til middag. Ikke spiller de på lag med bonden heller. Jeg ønsker å støtte norske bønder, jeg liker lammekjøtt og ønsker flere måltid med lam. Jeg ønsker selv å kunne bestemme om jeg skal ha frikassé, fårikål, koteletter eller steik til middag. Hønsefrikassé også for den saks skyld, det er kjempegodt.

Jeg ønsker ikke at en mann i Norgesgruppen, eller en annen gruppe, skal bestemme dette for meg. Har vi forbrukere noe vi skulle sagt? Jeg mener ja. Vi så hva som skjedde da Rema 1000 ikke ville selge Hansa.