E-sport – en idrett for framtida

E-sport er i dag verdens raskest voksende idrett, Foto: Vefsn Folkehøgskole

Norsk ungdom har rett til å interessere seg for forskjellige ting. Alle barn og unge fortjener anerkjennelse og en arena for det de driver med. Hvis e-sporten skal utvikle seg uten klasseskille mellom de som har god og dårlig råd, så er det viktig at vi tar tak nå. Vi trenger flere idrettslag som innlemmer e-sport som en av sine idrettsgrener og legger til rette for organisert aktivitet med veiledning og rammer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Dataspilling er en stor del av barn og unges, og etter hvert, voksnes, kultur. E-sport er i dag verdens raskest voksende idrett og tilskuerskaren er stor og økende. Allerede i Tokyo-OL skal e-sport være en av prøvegrenene.

Dataspill har endret seg med årene og det går fint å kombinere spilling med andre aktiviteter. Spillere selv trekker fram språk, kommunikasjon, trening i taktikk, bedre reaksjonsevne, vennskap, lagarbeid og utvikling av sosiale ferdigheter som de beste sidene ved spilling. Men mest av alt, sosialt lagspill.

Barn og unge trenger gode rammer hvor de kan utvikle sine ferdigheter sammen med andre. Derfor er Venstre opptatt av å løfte frem norsk datakultur og e-sport. I motsetning til den tradisjonelle idretten, finnes det få arenaer for de som driver med dataspill og e-sport. Det betyr at de fleste sitter hjemme enten hver for seg eller med en venn eller to. Det er vårt ansvar å sørge for at møteplassene blir flere.

Vi kan løfte frem e-sport politisk dersom vi viser vilje

Grunde Almeland (V) sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget og jobber for å løfte e-sporten nasjonalt.

 

Det er på tide at de som driver med dataspill og e-sport blir tatt på alvor. Drammen Ballklubb er en pionér på e-sport, akkurat som Vålerenga, København FC og Manchester United. DBK har siden januar 2017 arrangert spillkvelder for ungdom og har i dag fire e-sportlag. De har tatt initiativ i Drammen og skal i november arrangere «The Hive», et stort LAN for 200 spillere. «The Hive» blir et helhetlig arrangement, med Drammen kommune som en av sponsorene, med e-sport, gaming, fysiske aktiviteter og fokus på kosthold. Toppidrettsutøvere i alle grener vet at søvn, kosthold og bevegelse sammen med et klart hode er avgjørende for å prestere.

DBK arrangerer Drammens første dataparty

 

Ildsjelene i DBK forteller om hvor mye et fellesskap og en anerkjennelse av dataspillkompetanse har betydd for mange ungdommer. Venstre ser hvor viktig initiativet til DBK er. Vi trenger flere idrettslag som innlemmer e-sport som en av sine idrettsgrener og legger til rette for organisert aktivitet med veiledning og rammer. De lokale e-sportklubbene må få lik mulighet til å søke støtte som andre idrettsforeninger gjennom idrettsforbundet. Nå oppfordrer vi våre egne idrettslag i Lier til å ta initiativ til det samme.

Kommunen kan gjøre mye for å legge til rette for at gaming og e-sport kan praktiseres i nærmiljøet. Lokalpolitikere kan bidra til å gjøre idrettslagenes klubbhus og kommunale lokaler tilgjengelig, samt gi støtte til arrangementer, og med dette bredde ut fritidstilbudet til barn og unge. I Bærum har man for eksempel utvidet Bekkestua skatehall med et lokale i 2. etasje til e-sport. På Konnerud i Drammen ferdigstilles nå det nye aktivitetssenteret med en egen avdeling for e-sport.

Åpner aktivitetssenter for hele bydelen

 

Venstre løfter e-sport lokalt og nasjonalt. Fra venstre: Tove Hofstad, Marcus Holst Pedersen, Eidi Ann Hansen, Grunde Almeland, Caroline Thorbeck, Joke Verwaard, Frank Pedersen

 

Norsk ungdom har rett til å interessere seg for forskjellige ting. Alle barn og unge fortjener anerkjennelse og en arena for det de driver med. Mange barn og unge føler seg ikke hjemme i tradisjonelt organisert idrett eller kultur. E-sport er dessuten den eneste idrettsgrenen der funksjonshemmede stiller på lik linje med funksjonsfriske.

Venstre mener at frivilligheten skal eie e-sport i Norge, på lik linje med annen idrett. Det er store, kommersielle krefter som vokser fram rundt e-sportmiljøet. Hvis e-sporten skal utvikle seg uten klasseskille mellom de som har god og dårlig råd, så er det viktig at vi som politikere tar tak nå.

Datakultur er norsk kultur. Dataspilling en er av de største interessene blant ungdom, absolutt sammenliknbart med «fotball på løkka» i gamle dager. E-sport skal løftes som en idrett for framtida. Derfor jobber Venstre med dette også på nasjonalt nivå. Vi i Lier Venstre ønsker at spillere, lokale idrettslag og kommunen nå kommer på banen slik at også gamere og e-sportsutøvere kan være på lag med framtida.

 

Leserinnlegg på trykk i Lierposten 16. august 2018

 

Tove Hofstad, gruppeleder

Caroline Thorbeck, lokallagsleder

Frank Pedersen, styremedlem

Lier Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**