Årsrapport 2018 – Hovedutvalg for oppvekst

ÅRSRAPPORT 2018

HOVEDUTVALG FOR OPPVEKST

Inneværende 4- års periode har undertegnede vært nestleder i Hovedutvalg for oppvekst (Hoop) med Ole Geir Hoppestad ( Ap) som leder. Samtlige parti som inngår i koalisjonen er representert . Samarbeidet har også i 2018 vært konstruktivt internt i koalisjonen og på tvers av opposisjon/ posisjon. I et fåtalll av sakene har Venstre ikke stemt sammen med flertallet i koalisjonen, bl a i høring om lærernorm og fordi undertegnede generelt ønsker tydelig rammestyring og mindre detaljstyring av enhetene enn enkelte andre samarbeidsparti .

Revidert Strategisk plan. Det arbeides nå etter vedtatt revidert Strategisk plan for oppvekstområdet. Administrasjon og hovedutvalg har fått ros fra organisasjonene og enhetene for en åpen og god prosess. Planen er forenklet, mindre detaljert og omfattende, men mer presis- og er blitt et godt og tydelig styringsdokument.

Skiensskolens skolefaglige resultat er stort sett på landssnitt som før, med en marginal bedring, men også med utfordringer innenfor norsk og lesing. Koalisjonen, inkl Venstre, heretter kalt vi, har derfor vedtatt å delta i det nasjonale prosjektet « Språkkommune» fra og med 2019

Omstilling. I løpet av 2018 er det nasjonalt vedtatt en lærernorm og en bemanningsnorm i barnehagene. Siden vedtakene forplikter kommunen og reformene ikke er fullfinansiert fra statens side, innskrenker det lokalt handlingsrom økonomisk og personalmessig. På dette grunnlag og sett i sammenheng med kommunens økonomiske situasjon og tilsvarende behov for driftsgjennomgang, står kommunalområde oppvekst overfor betydelige krav til omstilling, for Hoops del var opprinnelig krav til kutt på 32 mill. Vi endte opp med budsjettreduksjon på 20 mill for vårt kommunalområde siden Formannskapet valgte å overføre midler også til vårt kommunalområde . Vi er forberedt på at i 2019 og påfølgende år vil ganske omfattende omstillinger bli nødvendig. Det vil slå inn på alle våre enheter, skole, barnehage, sfo, barnevern, helsetjenester, voksenopplæring og kulturskole.

Venstre i Hoop mener Skien Venstre bør arbeide for at oppvekstbudsjettet tildeles større andel av total ramme.

Fokus på inkludering og fellesskap. En betydelig andel av barn og unge i Skien vokser opp i lavinntekstfamilier med de utfordringer det medfører i forhold til å skille seg ut, ikke delta på lik linje med jevnaldrende. Venstre har i hele inneværende periode hatt fokus på å lykkes bedre med sosial inkludering og forhindre opplevelse av å være utenfor sosiale fellesskap. Vi har ønsket lokalt å styrke med friplasser og moderasjonsprdninger for barnehage og sfo. Og vi har bedt utredet en ordning med aktivitetskort etter modell av Sandefjord/ Asker.

Venstre i Hoop mener Skien Venstre bør arbeide for at kommunalområdene kultur og oppvekst samordnes i større grad enn i dag og i all hovedsak inngår i felles kommunalområde.

Oppvekstvilkår i Skien. Fra statlig hold har vi fått tilført betydelige søkbare prosjektmidler til helsesøstertjeneste. Vi har også nå statlig finansierte friplasser i barnehage. Vi har ønsket ved hjelp av friplasser og moderasjonsordninger å gjøre SFO- ordningen mest mulig tilgjengelig og uavhengig av familiens økonomi. Vi følger nøye med på utfordringer i sosiale forhold og familieforhold og ser at dette også påvirker barnevernet i Skien. Vi ser visse endringer i ungdoms adferd og forhold til rus og dette følges opp i tverrfaglig samarbeid ledet av SLT koordinator

Vi valgte, under tvil, å opprettholde prosjektskolene da vi behandlet sak om dette. Dette av hensyn til de barn og unge som ved det får en hverdag de mestrer bedre, og et grunnlag å bygge videre på- og også som et bidrag til miljøet på hjemmeskolen.

Samarbeidsutvalg. Venstre tok i 2018 initiativ til å opprette samarbeidsutvalg for kulturskolen og Voksenopplæringen. Dette er i en innkjøringsperiode, men viser seg formålstjenlig. Voksenopplæringen er i en krevende situasjon og står overfor betydelig omlegging av drift. Dette primært fordi driften ikke tidlig nok er tilpasset reduserte økonomiske rammer, grunnet at vi som kommune har tatt imot færre flyktninger. Dessuten velger en stor andel av flyktninger å søke grunnskoleutdanning i stedet for norskopplæring. Det har de rett til , men dette må kommunen selv finansiere.

Vi ønsker å følge barnevernet og voksenopplæringen tett opp og vil intensivere oppfølgingen ytterligere i 2019.

Bygg og anlegg. Også i 2018 har det vært arbeidet med planer og prosjektering av ny barnehage. Anbudsrunden viste at vedtatt budsjett ikke var tilstrekkelig og det forhandles nå med anbyderne i begrenset omfang. Likedan er arbeidet med ny fløy på Moflata i gang, sammen med planer for Lunde barneskole, vernet del – og ny flerbrukshall.

Stigeråsen. På årets siste møte i hovedutvalget tok Venstre opp en situasjon som over tid har utviklet seg på Stigeråsen skole. Undertegnede sitter i Samarbeidsutvalget og vet at skolen som sådan oppnår gode faglige resultat, har fokus på inkludering og er utviklingsrettet. Imidlertid er foreldres ønske om skolebytte nå betydelig og nærmer seg 50 % av begynnerkullet. Det gjenstår å ta stilling til hvilke tiltak som kan og bør iverksettes for å bøte på dette.

Mrk: Koalisjonens årlige budsjettforslag ( 2016-19) for kommunalområde oppvekst vil følge som vedleggt til årsrapporten for 2018. Dette for å synliggjøre de prioriteringer flertallet inkl Venstre, har stått for i 4- årsperioden.

Januar 2019

Signy Gjærum / nestleder i Hovedutvalget for oppvekst.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**