Naturkriminalitet vs byutvikling

Den tidligere vannverkstomta i Strandveien 1 i Lillestrøm skal omreguleres. For å utnytte tomtens potensiale maksimalt, har flertallet gått inn for å fylle ut Nitelva med masser, slik at tomtearealet blir større og bygningsmassen kan omtrentlig dobles.

Nitelva Prosjektet som legges frem, sies å ha en miljøprofil, der man skal bygge en ny bydel der bilen blir overflødig.

For oss i Venstre, blir det vanskelig å tro på miljøprofilen i prosjektet, når det samtidig går inn for den skisserte utfyllingen av Nitelva. Nitelva er i dag et av Nord-Europas mest artsrike områder. Går man turer langs elva, ser man skilter som viser frem det utrolige artsmangfoldet av fisk og fugl som lever i området. En utfylling av elva, vil potensielt kunne endre leveforholdene for disse artene, blant annet gjennom at strømmen i elva vil endres. Dette vil kunne bety et betydelig artstap. I en tid da det er stadig større fokus på biologisk mangfold, fremstår det for oss i Venstre som uforståelig at vi skal gå inn for en regulering som potensielt vil bety utradering av arter og individer i vårt eget lokalmiljø.

Det unike med vannveiene, er at disse ikke er avsondret. De henger sammen. Det vi velger å gjøre i Lillestrøm vil få følger for dyrelivet og vannkvaliteten langt utover vår egen kommune. Nitelva strekker seg mot naturreservatet i Øyeren, og videre mot Glomma.

Parallelt med at vi skal vurdere søknaden om å fylle ut i elva, har vi strenge krav på oss til å rydde opp i Nitelva. EUs vanndirektiv har gitt oss strenge føringer for hvordan Nitelva skal være. Nok en gang er det derfor uforståelig for oss at det er politisk og administrativ vilje til å bygge i vannet. Vi kjenner ikke konsekvensene dette vil få, godt nok.

Argumentasjonen for prosjektet i sin fulle skala er nærhet til sentrum og togstasjonen. Flertallet mener derfor at man kan tillate å avvike fra gjeldende lovgiving i denne saken, med bakgrunn i regional areal- og transportplan. Denne åpner riktignok for at man kan avvike fra enkelte retningslinjer i forbindelse med sentrumsnær bebyggelse. Paragraf 25 i lov om vasssdrag og grunnvann sier helt tydelig at: «Konsesjon kan bare gis hvis fordelene ved tiltaket overstiger skader og ulemper for allmenne og private interesser som blir berørt i vassdraget eller nedbørfeltet.» I dette tilfellet, kan vi ikke se at fordelene vil være større enn ulempene. Nitelva og dens kantsoner er i dag et svært attraktivt og sentrumsnært rekreasjonsområde. Selv med en nedskalert utbygging, uten utfylling i elva, vil Strandveien kunne gi mange boliger og en ny bydel tett på Lillestrøm stasjon. Samtidig vil man kunne ivareta et unikt leveområde og rekreasjonsområde.

Når saken kommer opp i kommunestyret onsdag 20.03.19, vil vi stemme mot enhver form for videre arbeid med en plan som legger opp til utfylling i Nitelva. Vi kommer ikke til å støtte rådmannens innstilling om å gå inn i mekling med Fylkesmannen i denne saken. Fylkesmannen har stilt seg skeptisk til denne planen siden dag én. Å bruke tid og penger på å mekle med dem, mener vi er dårlig bruk av kommunens ressurser.

Saken om Strandveien vanskeliggjøres ytterligere ved at kommunen selv har eierinteresser i eiendommen Strandveien 1. Kommunens inntekstpotensiale er langt større ved en regulering som tillater dobbel utbygging ved utfylling i vannet, enn ved et nullalternativ der man kun bygger på eksisterende landejord. Vi spør oss selv om kommunens politikere ville stilt seg like positive dersom en privat utbygger sto bak dette planinitiativet.

Flere partier har varslet at de er for mekling med Fylkesmannen, men at de ikke har gjort seg opp en mening om hva de vil dersom dette ikke fører frem. Det er lov å håpe at disse tar til fornuft snarest og innser at naturverdiene vi er i ferd med å sette på spill, ikke er mulig å erstatte. Vi kan ikke gamble med naturen!

Av Margrethe Prahl Reusch, 2. kandidat for Lillestrøm Venstre

Innlegget stod på trykk i Romerikes Blad 20.03.2019.