Grønne Lier – kommunen som er på lag med bier og småkryp

Lier Venstres gruppeleder, Tove Hofstad, presenterte partiets alternative budsjett 2020-2023 i dagens kommunestyremøte. Mer penger til klima og miljø, viktige tiltak innenfor oppvekst, skole og barnehage, stedsutvikling og sosiale møteplasser, kultur og solsialpolitikk. , Foto: Johan Malvik

Det er vår og blomstringstid. Biene har det travelt i epletreet som står i full blomst i hagen min. En avgjørende tid i naturens kretsløp. Hvorfor er det viktig at alle gjør litt ekstra for insektene i år? Jo, fordi det betyr noe når alle bidrar litt.

Klima- og miljøutfordringene kan oppleves overveldende. For mange av de store utfordringene er det et politisk ansvar å følge opp – lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Men vi som innbyggere og forbrukere kan også gi viktige bidrag.

 

Insektsdøden er en kritisk trussel som vi alle kan bidra til å motvirke. Det er en trussel som rammer hele vårt økosystem. Uten insekter – ingen pollinering av blomster, frukt og bær. Insektene er avgjørende for bl.a. fuglelivet og for amfibier. Nettopp derfor må nasjonale og lokale myndigheter gjøre tiltak – og så er det viktig at vi alle i tillegg bidrar med vårt.

Jeg er glad for et enstemmig kommunestyre vil at Lier kommune skal ta en større rolle lokalt og bidra til økt engasjement rundt biologisk mangfold.

Miljøorganisasjonen Sabima har beskrevet sin drømmekommune hvor man har høy kompetanse på naturmangfold, kartlegger naturen, bevarer artsrike kulturlandskap, bekjemper fremmede arter, bevarer gammelskog, redder myrene, restaurer forringet natur og beskytter vannmiljø.

 

Tidligere i vår fikk Venstre støtte fra et enstemmig kommunestyre for at Lier kommune skal ta en større rolle lokalt og bidra til økt engasjement rundt biologisk mangfold og gi faglige råd og tips til liungene om hva de selv kan gjøre for å begrense insektsdøden. Det blir færre insekter, færre arter og dramatisk færre individer, men det går an å snu trenden.

Alle kan lage (eller kjøpe) et insektshotell og humlekasser slik at småkrypene har flere steder å gjemme seg. Her et fantastisk eksemplar fra Botanisk hage i Innsbruck.

 

Så hva kan hver og en av oss gjøre?

  • Vi kan la villbringebærplantene og markblomster få litt ekstra plass i hagen.
  • Vi kan passe på å plante bievennlige blomster på balkongen eller i hagen.
  • Vi kan lage (eller kjøpe) insektshotell og humlekasser.
  • Vi kan la være å sprøyte med gift i hagen fordi mange sprøytemidler inneholder stoffer som bier, humler og andre insekter kan ta skade av. Skal du fjerne mose, så kan du for eksempel like godt bruke eddik.

 

20. mai er det verdensdagen for bier og 22. mai er den internasjonale dagen for biologisk mangfold. Kanskje bygdas hagesentre i forlengelsen av merkedagene kunne bidra med kunnskap og råd om biologisk mangfold? Råd som å plante frukttrær og blomstrende busker, erstatte gressfrø med blomstereng og anbefale og la gresset gro i stedet for å dytte ferdiggress og tujaer på folk?

 

De fleste av oss er opptatt av å bidra med vårt i arbeidet for natur og miljø. Mange små bidrag kan i sum gi stor effekt. Lykke til – og gjør det for biene!

(Leserinnlegg på trykk i Lierposten 23. mai 2019)

 

Tove Hofstad

Ordførerkandidat, Lier Venstre

 

Her kan du lese hvordan man lager et insektshotell