Grønne tak

Grønne tak slik som sedumtaket vi ser her, har mange positive fortrinn, skriver Tore Svenning og Ole Andreas Thorsen., Foto: Reidar Helliesen

Grønne tak har mange positive fortrinn i tillegg til å senke temperatur og redusere CO2, skriver Tore Svenning og Ole Andreas Thorsen. Slike tak er også hjem og mat for insekter og fugler. Det forsinker regnvannet slik at det gir mindre belastning på avløpsnettet.

Ettersom atmosfæren varmes opp vil også vi i Sandefjord oppleve flere dager med høyere temperaturer. Godt vær, sol og varme er storartet – særlig på stranden, men ikke midt i byen med murbygninger og asfalt.

Tore Svenning
Ole Andreas Thorsen

I byen vil bygningene absorbere varmen, for deretter å stråle den ut igjen i løpet av natten. En annen forventet effekt av klimaendringene er våtere og villere vær. Derfor må vi også i Sandefjord treffe tiltak som kan bidra til å dempe klimaeffektene.

Ett slikt tiltak er å få mer grønt i sentrum; planting av flere trær i gater, plasser og parker og å beplante de flate takene på bygårdene.

En ny rapport fra det sveitsiske universitetet ETH i Zürich tilsier at treplanting ikke bare er et effektivt middel mot økte utslipp, men mest sannsynlig den billigste, enkleste og mest effektive løsningen på klimaproblemet. Dette alene kan kutte mengden CO₂ i atmosfæren med opptil 25 prosent. I Stavanger har kommunen vedtatt å plante 220 000 trær på dugad.

Venstre vil foreslå at Sandefjord går foran i Vestfold og gjør et tilsvarende vedtak.

Grønne tak har mange positive fortrinn i tillegg til å senke temperatur og redusere CO2; de er hjem og mat for insekter og fugler. Det forsinker regnvannet slik at det gir mindre belastning på avløpsnettet.

Det kan anlegges blomsterhager og takterasser til glede for ansatte og beboere, eller det kan være parsellhager og nyttevekster. Og det er plass. Som eksempler kan nevnes Kjølnerbygget som er nesten et mål stort; Posthuset over 400 kvadratmeter; Gleditsch-gården kanskje 750; Thor Dahl-bygget godt over et mål. Det er store arealer som kunne utnyttes til å dyrke ett eller annet – grønnsaker, urter, blomster, eller hva man har lyst til.

Derfor ønsker Sandefjord Venstre å arbeide for et partnerskap mellom gårdeiere, kommune, gartnere, landbruksorganisasjoner og andre for å utvikle det som på engelsk heter «urban agriculture» i sentrum. Landbruk midt i byen redder ikke verden, men bidrar positivt som klimatiltak og er god bymiljøpolitikk.

Tore Svenning og Ole Andreas Thorsen
Sandefjord Venstre