Dette betyr statsbudsjettet for Viken

Statsbudsjettet for 2020 betyr mer og billigere kollektivtransport i Viken, foto: Johan Malvik

Klima, miljø og kollektivtrafikk er blant de store vinnerne i statsbudsjettet for 2020, også i Viken.

Mer tog, buss og bane i Viken

Regjeringen øker bevilgningene til jernbane og kollektivtransport med 2,3 mrd. kroner. Mye av dette kommer i Viken. Det inkluderer store bevilgninger til viktige jernbaneprosjekter slik som Follobanen og Ringeriksbanen, i tillegg til en rekke mindre tiltak som oppgradering av stasjoner, bygging av krysningsspor og flere nye tog.

– Vi er veldig glade for at regjeringen fortsetter satsingen på jernbane og kollektivtrafikk, det betyr enormt mye for Viken, sier Solveig Schytz, gruppeleder for Viken Venstre.

I statsbudsjettet er det blant annet satt av midler til:

  • å etablere et felles billettsystem for kollektivtrafikken i Viken
  • billigere kollektivbilletter
  • flere helgeavganger på Østfoldbanen
  • flere sovevogner på Bergensbanen og Sørlandsbanen
  • ni nye tog som skal benyttes i vanlig trafikk på Østlandet, og som reservetog

Staten tilbyr nå å dekke 66 prosent av regningen ved utbygging av store kollektivprosjekt i de største byene, slik som Fornebubanen.

– Jeg håper det nye fylkesrådet i Viken takker ja til det tilbudet, sier Schytz .

Et grønt, raust og moderne budsjett

Andre viktige Venstre-seiere i budsjettet er blant annet mer penger til å ta vare på naturen og beskytte sårbare arter, økt kapital til Nysnø klimainvesteringer, fortsatt satsing på karbonfangst og lagring, høyere CO2-avgift og at elbilfordelene fortsetter.

Det blir også billigere SFO til de som trenger det mest, styrking av barnevernet, videreutdanning til 6000 lærere, 11 måneders studiestøtte, forenklinger for næringslivet og et prøveprosjekt med heroinassistert behandling til 300 pasienter.

Les mer om Venstres nasjonale seire i statsbudsjettet

Regjeringen bevilger også 16 millioner til etablering av bygningsvernsenter for Viken.

– Det er helt fantastisk at regjeringen bidrar med mesteparten av investeringskostanden for bygningsvernsetner for Viken som er planlagt bygd i Drøbak. Nå gjenstår det at Viken fylkeskommune følger opp med de resterende millionene fra sitt budsjett, avslutter Solveig Schytz.