Regionreformen må fortsette

Arjo van Genderen er fylkesstyreleder i Viken Venstre., Foto: Johan Malvik

Det nye fylkesrådet i Viken, bestående av Ap, SV, Sp og MDG, vil søke stortinget om å oppløse Viken etter valget i 2021. Venstre er bekymra for at ønsket om reversering stopper alle ambisjoner innen klima, miljø og næringsutvikling. Viken gir store nye muligheter. Viken Venstre mener at regionreformen må fortsette med full kraft.

Uttalelse vedtatt på Viken Venstres hovedstyremøte, 16. oktober 2019

Fra 1.januar 2020 opprettes nye Viken fylkeskommune når Østfold, Akershus og Buskerud slås sammen til ett nytt fylke. Venstre har vært en pådriver for nye og større fylkeskommuner for å kunne overføre flere oppgaver fra staten til de nye fylkene. Viken Venstre er glad for at de nye fylkene har fått overført oppgaver fra staten knytta til blant annet samferdsel, næringsutvikling og integrering men er utålmodige på at flere oppgaver overføres.

Etter Hagen-utvalgets gjennomgang og anbefalinger om overføring av oppgaver fra staten til de nye fylkene, og regjeringens og stortingets behandling av dette i 2018, pågår fortsatt en rekke utredninger knytta til overføring av flere oppgaver. Viken Venstre forventer at regjeringen snarlig kommer med avklaringer om overføring av flere oppgaver til fylkene.

Det nye fylkesrådet i Viken bestående av Ap, SV, Sp og MDG har lagt fram en politisk plattform for det nye fylkesrådet i Viken der det framgår at de vil søke stortinget om å oppløse Viken etter valget i 2021.

Viken Venstre er bekymra for at at dette gjør at viktige prosesser settes på vent helt fra dag en, at muligheter og ressurser kastes bort og at ny usikkerhet om Vikens framtid gjør at man mister viktig kompetanse.

Viken Venstre mener at det haster med å få fart på politikk og prosesser som gir bedre tjenester for innbyggerne i Viken, slik som f.eks å lage nytt felles billettsystem for all kollektivtrafikk i Viken og Oslo og framtidas digitale samhandling og læringssystemer på tvers av de videregående skolene i Viken.

Venstre har høye ambisjoner for klima- og miljøpolitikken i Viken. Viken kan bli Norges første nullutslippsfylke og gå foran med å kutte utslipp, ta vare på naturen og skape nye grønne arbeidsplasser i det grønne skiftet.

Venstre er bekymra for at ønsket om reversering stopper alle ambisjoner også innen klima, miljø og næringsutvikling. Viken gir store nye muligheter, men de er vanskelig å gripe samtidig som man planlegger reversering. Reversering løser ikke framtidas utfordringer.

Viken Venstre mener at regionreformen må fortsette med full kraft, at flere oppgaver og mer ansvar overføres til de nye fylkene, og at staten nå samordner sin regionale inndeling av statlige virksomheter i tråd med de nye fylkene så langt dette lar seg gjøre så så snart som mulig, slik det lå til grunn da regionreformen ble vedtatt i Stortinget.

Viken Venstre vil:

  • at flere oppgaver overføres fra staten til de nye fylkene så snart som mulig
  • at det gjøres en vurdering av aktuelle grensejusteringer mellom de nye fylkene
  • at inndelingen av regionale statlige virksomheter i størst mulig grad justeres i henhold til de nye fylkene
  • at utflytting av statlige arbeidsplasser, også til regionbyer og tettsteder på østlandet, må fortsette