Sterkere ny kommune – Venstres forslag til årsbudsjett 2020 og økonomiplan 2020-23

Venstre går i front på grønn finansforvaltning, Foto: Wikimedia commons

Venstres alternative forslag til årsbudsjett 2020 og økonomiplan 2020-23 vil gi deg en sterkere kommune – med bærekraft, innovasjon, næringssatsing, satsing på barn, unge og psykisk helse, vedlikeholdte skoler og nye investeringer i skole, basseng i Mysen, ishall for ishockey og nytt lokalt krematorium. Venstres forslag gir også satsing på fiberutbygging, lærlinger, nye arbeidsplasser, gratis SFO og fritidsaktivitet for barn i lavinntektsfamilier og en fast årlig Polentur for alle 10. klassinger.

 

Rådmannens forslag til årsbudsjett og økonomiplan vil gi oss et stusselig utgangspunkt for byggingen av den nye kommunen. Andre forslag som til enhver pris skal ha null eiendomsskatt på bolig og fritidseiendom gir oss et ennå stusseligere utgangspunkt. Fra posisjonen SP/AP har det sågar kommet forslag om nedleggelse av det lokale krisesentertilbudet. Trolig bare for å utsette innføring av eiendomsskatt et år eller to.

Hele 1.137 barn i den nye kommunen bor i husholdninger med vedvarende lavinntekt (barnefattigdom). Venstre mener vi ikke kan møte sosiale utfordringer og utenforskap kun med et “anti-eiendomsskatt-regime”. Vi må satse på framtida; barn, unge, arbeidsplasser og psykisk helse.

 

Her er stikkord fra Venstres forslag til årsbudsjett 2020 og økonomiplan 2020-2023:

  • vedlikeholdte og nye skoler
  • nytt basseng i Mysen
  • ny ishall for hockey og curling
  • 1.000 barn får gratis fritidsaktivitet
  • Polentur for alle 10. klassinger
  • prosjekt “1.000 nye jobber” for næringslivet
  • fiber 100 Mbit opp/ned i hele kommunen for husholdninger og næringsliv
  • nytt krematorium med livssynsnøytral minnelund og seremonirom

 

Økonomiske måltall i grønn sone, lav flat eiendomsskatt og forventet innsparing 68,8 millioner.

Kommunen vil innfri alle økonomiske handlingsregler i grønn sone.

Alle innbyggere vil bli likebehandlet fra dag en. Prinsippet om alle eller ingen gjennomføres fra første dag, dvs lik jevn økning fra 0 til 2 promille e-skatt på bolig og fritidseiendom i perioden. År 2020 uten e-skatt på slik eiendom i hele kommunen.

Venstres forslag innbefatter også innsparinger – totalt 68,8 millioner innen en 3-års-periode – hovedsakelig innenfor området ledelse, IKT, og andre områder som særskilt drar nytte av stordrift.

Venstre balanserer ikke sitt budsjettforslag med usikre tall knyttet til overskudd av aksjer eller oppjustert skatteinngang.

Venstre stiller et stort spørsmålstegn hvorvidt det er forsvarlig av den ledende posisjonen å bruke slike grep for å komme i balanse i sitt budsjettforslag. Dette gir stor sårbarhet i budsjettbalanse – og er sikreste vei til ROBEK-status dersom man får en konjunkturnedgang med redusert skatteinngang, økt rentebelastning eller forventninger i aksjeutbytte ikke innfris. Altså stor risiko og sårbarhet – og “monopolpenger” vi ikke kan ta for gitt over ett år før regnskapet for 2020 fremlegges.

 

Her finner du fullstendig forslag fra Indre Østfold Venstre til årsbudsjett for 2020 og økonomiplan for 2020-2023:

 

Årsbudsjett forslag Venstre

Venstres forslag skal gjennom en siste kvalitetssikring av tallmateriale.