Regjeringen tiltak mot rasisme og diskriminering

Trine Skei Grande taler
Vi ønsker et samfunn basert på frihet og rettferdighet hvor alle har like muligheter, uavhengig av bakgrunn og opprinnelse, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande., Foto: Liv Aarberg

I dag presenterte regjeringen ved kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande sin handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnistet og religion. – Norge er et samfunn med små forskjeller, tillit mellom folk og høy grad av trygghet. Og det er det viktig å ta vare på, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Fire statsråder var til stede da regjeringen lanserte sin handlingsplan med 50 tiltak mot rasisme og diskriminering. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), justisminister Jøran Kallmyr (Frp), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og statsminister Erna Solberg (H) lanserte handlingsplanen under et arrangement på Rommen Scene i Oslo. Handlingsplanen tar utgangspunkt i at Granavollplattformen som stadfester at regjeringen vil bekjempe rasisme, religiøs diskriminering, antisemittisme, sosial kontroll og fordommer basert på etnisitet.

Ta vare på tryggheten

– Norge er et samfunn med små forskjeller, tillit mellom folk og høy grad av trygghet. Og det er det viktig å ta vare på. Samtidig vet vi at rasisme og diskriminering er demokratiske utfordringer som hindrer mange menneskers muligheter til å kunne delta og bruke sine ressurser i samfunnet, sier Skei Grande.

Handlingsplanen har en bred tilnærming og inneholder både nye initiativer og bygger videre på tiltak og innsats i allerede igangsatte handlingsplaner og strategier.

Les også: Dagsavisen: Regjeringen med 50 tiltak mot rasisme og diskriminering

Bredt samarbeid

– I arbeidet med denne handlingsplanen har det vært et bredt og godt samarbeid med mange ulike aktører sivilt samfunn, og regjeringen prioriterer arbeidet mot dette høyt. Vi ønsker et samfunn basert på frihet og rettferdighet hvor alle har like muligheter, uavhengig av bakgrunn og opprinnelse, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

50 tiltak

Handlingsplanen vil gjelde i perioden 2020 – 2023. Hvert departement har ansvar for å gjennomføre tiltak innenfor eget område. Til sammen inneholder planen 50 tiltak. Her er de viktigste:

  • Forskning om rasisme og diskriminering mot ulike grupper. Dette vil for eksempel handle om omfang, årsaker og konsekvenser. Regjeringen ønsker blant annet mer kunnskap om rasisme og diskriminering på grunn av hudfarge og andre ytre kjennetegn. Her er vi blant annet opptatt av situasjonen for utenlandsadopterte
  • POD skal vurdere hvordan et nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet kan bygges opp
  • Det vil gjennomføres en egen satsing i barneskolen mot rasisme og antisemittisme. Dette er en videreutvikling av Dembra, som står for Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme. Dembra har til nå primært vært et tilbud til ungdomsskoler og videregående skoler.
  • Dialogmøter der lokale og nasjonale aktører diskuterer temaer knyttet til rasisme og diskriminering.
  • Ytringsfrihetskommisjon. Denne skal blant annet fremme tiltak for å motvirke spredning av hatefulle og andre ulovlige ytringer i sosiale medier.
  • Styrking av mangfold og inkludering i kultursektoren
  • Kampanje om diskriminering på utesteder, og dialog med aktører i utelivsbransjen
  • Styrking av Stopp hatprat-kampanjen
  • Ulike forskningsarbeider knyttet til hatefulle ytringer
  • Styrke Likestillings- og diskrimineringsombodet (LDO) som følge av endringer i aktivitets- og redegjørelsesplikten
  • Kunnskapsutvikling om diskriminering på boligmarkedet
  • Koordinerende statssekretærutvalg som skal se ekstremisme, rasisme og hatefulle ytringer i sammenheng. Det skal vurderes å opprettes et ungdomspanel i tilknytning til dette.