Regiontilhørighet i bystyret, Venstre vil bli og heller styrke samarbeidet på Nordmøre

Gruppeleder Ragnhild Helseth på talerstolen i sak rgiontilhørighet, "Foto: Sku Venstre"

Venstre vil styrke samarbeidet mellom Nordmørskommunene. Det var meldingen fra gruppeleder Ragnhild Helsethda hun holdt sitt innlegg i bystyret 4.2.20. Saken gjaldt oppfølging av Formannskapets vedtak om å sette ned en arbeidsgruppe som skal skissere fremdrift i utredning om regiontilhørighet.-En utredning og debatt om regiontilhørighet nå gir bare energilekkasje, sa Ragnhild Helseth. Hennes innlegg i debatten gjengis her

Innlegg ved gruppeleder Ragnhild Helseth:

Venstre mener at en utredning og debatt om regiontilhørighet nå bare gir energilekkasje. Vi mener at det ikke skal nedsettes en arbeidsgruppe som skal skissere fremdrift for regiontilhørighet.

Vi ønsker et sterkere samarbeid mellom kommunene på Nordmøre og fremmer derfor følgende forslag:

Venstre foreslår:
Kristiansund nedsetter en arbeidsgruppe som skal skissere hvordan Kristiansund skal bidra til at Nordmørskommunene skal styrke sitt samarbeid. Orkidé vil være det selvsagte samarbeidsforumet.

-Jeg skal gi noen eksempler på fruktbare og nødvendige samarbeid:

• Nettverk Nordmøre
er et samarbeid i oppvekstsektoren med barnehagene og grunnskolene i alle Nordmørskommunene.
Partssamarbeid mellom skoleeiere politikere), ledere, ansatte, foreldre, elever, tillitsvalgte, næringsliv, helse PPT

Jeg har over flere år hatt gleden av å følge arbeidet i nettverket, og registrere den stolthet og høre om den positive effekten samarbeidet har på fagutvikling og opplevelsen av ikke å stå alene i viktig utviklingsarbeid.

• Museum
Som mangeårig styremedlem i Nordmøre museum så erfarer jeg hvor bra det er for å styrke fortellingen om hjemsted enten du bor i indre eller ytre strøk på Nordmøre å få fortalt historia og vist den fram.
Geitbåtmuseet som ligger på Enge i Valsøyfjord som har vært en egen stiftelse, går nå inn i Stiftelsen Nordmøre museum selv om det ligger i Heim kommune i Trøndelag.

Fylkeskommunen støtter opp om saken, Geitbåten er en tradisjonsbåt med byggeskikk fra århundrer tilbake, som hører hjemme i området fra Hustadvika til Trøndelag.

• Nordmøre krisesenter er et interkommunalt selskap. Samarbeid mellom eierkommunene er avgjørende for at alle skal oppfylle krav som stilles i lov og forskrift for å drive krisesenter, krav som den enkelte kommune vil ha store vansker med å oppfylle på egen kjøl. Vi står nå midt i arbeidet med å planlegge et nybygg. Samarbeid er nøkkelen.

Venstre sine tidligere uttalelser i år
Venstres bystyregruppe, årsmøtet i Kristiansund Venstre og nå sist leserbrevet fra vår vara til bystyret Per Sefland, gir entydig melding om at vi må la debatt om regiontilknytting ligge.

Viktige saker for Nordmøre står på spill
Vi står midt oppi store prosjekter om realisering Campus Kristiansund og bygging av nytt kulturhus for Opera-, museum, bibliotek og kulturskole. Vi kjemper for fagskoletilbud og høgskoletilbud, vi kjemper for veiprosjekt jfr. sak om NTP tidligere i møtet… og slik kan vi fortsette å ramse opp.

La spørsmål om utredning regiontilhørighet ligge
Venstre vil på det sterkeste oppfordre bystyret til å la spørsmål om utredning regiontilhørighet ligge, vi mener at det ikke skal nedsettes en arbeidsgruppe som skal skissere fremdrift for regiontilhørighet, men foreslår altså at det nedsettes en arbeidsgruppe som skal skissere hvordan styrke samarbeidet mellom Nordmørskommunene.

Her kan du lese oppslag i Tidens Krav etter bystyremøtet tirsdag 4.2.20
Tok et steg mot Trøndelag tk.n0 040220