Uttalelse: Fremtiden er grønn og elektrisk

Foto: Pixabay

Uttalelse vedtatt på Oslo Venstres årsmøte 08.02.20

For å hindre at den globale oppvarmingen får katastrofale konsekvenser for mennesker og natur må vi handle nå, og alle virkemidler må tas i bruk. Oslo Venstre vil kutte de norske utslippene med minst 55 prosent innen 2030, øke satsingen på fornybar energi og ha en ny oljepolitikk, som er forenlig med å løse klimakrisen.

Utredningen «Klimakur 2030» viser at det er fullt mulig å kutte utslippene med minst 50 prosent innen 2030. Oslo Venstre mener regjeringen må lytte til de faglige rådene og i løpet av 2020 legge frem en klimaplan som øker klimamålet til minst 55 prosent utslippsreduksjon innen 2030. Oslo Venstre forventer at planen inneholder konkrete virkemidler i alle sektorer, som gir betydelige utslippskutt allerede fra 2021. Vi har ikke tid til hvileskjær i klimakampen.

Selv om nesten hele kraftsystemet i Norge er fornybart, er kun halvparten av energiforbruket det. Det kommer av at mesteparten av transportsektoren og store deler av industrien fremdeles bruker fossile brensler som primærkilde til energi. For å kutte utslippene må vi erstatte all bruk av fossil energi med fornybare alternativer. Hele transportsektoren må elektrifiseres eller benytte fornybart drivstoff, fra mopeden til cruiseskipet og luftfarten. Oslo Venstre mener Norge må satse på hele bredden av fornybare løsninger, inkludert vindkraft, solkraft og ulike former for bioenergi. Det er fullt mulig å produsere mer fornybar energi i Norge, uten at det går på bekostning av vår mest verdifulle natur.

Klimakrisen kjenner ingen landegrenser, og da kan ikke politikken gjøre det heller. Europeisk samarbeid for forpliktende utslippskutt må være bærebjelken i den norske klimapolitikken de kommende årene. Europa står midt i en fornybarrevolusjon, men trenger fortsatt tilgang på regulerbar strøm når solen ikke skinner og vinden ikke blåser. Å bygge strømkabler til utlandet gjør at Norge støtter opp under den grønne revolusjonen i Europa, samtidig som vi kan tjene penger på å eksportere ren, fornybar strøm.

En viktig del av klimapolitikken dreier seg om å redusere etterspørselen etter fossil energi gjennom å utvikle konkurransedyktige og grønne alternativer, og å skattlegge utslipp hardere enn i dag. Men Norge kan også påvirke tilbudet av fossil energi ved å la olje og gass bli liggende i bakken. Skal verden nå målet i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til ned mot 1,5 grader må betydelige deler av verdens fossile ressurser bli liggende i bakken. Oslo Venstre mener derfor at regjeringen må gi Barentshavet nord varig «klimavern» i forbindelse med forvaltningsplanen for Barentshavet som skal legges frem i vår. Regjeringen må også innføre et nytt oljeskattregime, som tar innover seg at etterspørselen etter, og produksjonen av, fossil energi må ned for at Parisavtalens mål skal nås.

Oslo Venstre vil:

  • Kutte norske utslipp med minst 55 prosent innen 2030
  • Gjennomføre et fullstendig skifte av det norske energiforbruket til kun å bruke fornybar energi
  • Få hele transportsektoren over på utslippsfrie løsninger
  • Bygge ut og produsere mer fornybar energi i Norge, uten at det går på bekostning av verdifull natur
  • Bygge flere utenlandskabler til Europa
  • Tilføre kommunene en større del av skatteinntektene fra landbasert vindkraft
  • Endre skattesystemet for vannkraft, slik at oppgraderinger av gamle kraftverk som er lønnsomme for samfunnet, også lønner seg for kraftselskapet
  • Stille krav om at all petroleumsaktivitet på norsk sokkel må være utslippsfri innen 2030
  • At Norge i forbindelse med oppdateringen av forvaltningsplanen for Barentshavet innfører
    klimavern av Barentshavet nord og sier nei til petroleumsaktivitet i dette området. Samtidig må grensen for iskantsonen flyttes sørover, i tråd med faglige råd.
  • Stanse all ny oljeleting. Det bør verken holdes flere konsesjonsrunder på norsk sokkel eller åpnes for ny leting ved tildeling i forhåndstildelte områder (TFO).
  • Endre oljenæringens skattemessige rammebetingelser slik at den statlige risikoen reduseres og oljeselskapenes økes.
  • Øke prisen på klimagassutlsipp i alle sektorer.
  • Innnføre skatteregler eller andre virkemidler for å sikre investeringer i fornybar energiproduksjon til havs
  • All leveranse av norsk olje må innen 2050 gå til formål som ikke innebærer forbrenning ettersom slik oljebruk ikke kan avkarboniseres