Siste nytt fra planutvalget

Karin S. Frøyd.
Karin S. Frøyd., Foto: Håvard Wannebo

Som første utvalg ble møtet for plan- og byggesaker i Larvik kommune avholdt digitalt og streamet tirsdag 31. mars 2020. Dette ble en ny erfaring for mange, og det kan gjerne tenkes at dette vil bli en mye større del av møtevirksomheten også etter at restriksjonen i forbindelse med corona-krisen er over.

Sendingen er arkivert og kan ses når som helst på nettet. https://larvik.kommunetv.no/no/archive/55

Karin S. Frøyd er Larvik Venstres representant i planutvalget. I planutvalgsmøtet ble det behandlet 21 saker til sammen, 19 byggesaker og 4 plansaker.

Plansakene dreide seg blant annet om klage fra naboer på dispensasjon fra en reguleringsplan langs Larviksveien. Venstre stemte for at naboene skulle få medhold slik at det ikke skal tillates mer enn 3 boenheter. De 4 boenheter tiltakshaver ønsket å bygge, mente Frøyd ville medføre et så stort bygningsvolum at de vil framstå som fremmedelement i et område som i hovedsak preges av eneboliger og enkelte tomannsboliger. Venstre kom i mindretall ved avstemmingen og nå får utbygger mulighet til å bygge som de ønsker. Saken sendes Fylkesmannen for endelig avgjørelse.

Under Byggesakene ble det behandlet to saker som bør framheves og der Venstre ble hørt.

Den første saken gjaldt tillatelse til riving av eksisterende bolig og oppføring av firemannsbolig på eiendommen Mesterfjellveien 36 (Byskogen) i Larvik. Området ligger innenfor det som i kommunedelplanen for Larvik by, betegnes som Eplehagebyen. Det vil si at vi ser relativt store tomter i området som er preget av hager og en- eller tomannsboliger. Bebyggelsen har stort sett samme arkitektoniske byggestil og -år som for eksempel samme størrelse og takform. 89 naboer har protestert skriftlig på utbyggingen. Nåværende bolig på tomta er på 200 m2. Ny firemannsbolig har et oppgitt bebygd areal på 323 m².

Derfor argumenterte Venstres representant under møtet med at utbyggingen danner en uheldig kontrast til det som preger nåværende bebyggelse. «For at tillatelse kan gis, må arkitekturen bli mer dempet, med lavere takvinkler i stedet for de spisse vinkler i fronten av huset. Garasjebygget med sitt flate tak samt fasaden sør vest mot friarealet/grøntstrukturen ved Mesterfjellet og fasaden nord øst avviker stort i forhold til omkringliggende bebyggelse. Beliggenheten gjør at firemannsboligen vil bli svært synlig, og kan gi inntrykk av økt grad av privatisering av friområdet ved Mesterfjellet som er mye benyttet av allmennheten», sa hun. Hun mente at det er verdifullt å beholde de få Eplehage-områdene som er igjen og at fortetting i omsøkte tiltak er i strid med flere paragrafer og punkter i Kommunedelplan for Larvik by 2015–2027 og også Plan- og bygningsloven.

Ved avstemmingen fikk Karin S. Frøyd flertall idet 5 stemte for hennes forslag og 4 stemte for rådmannens innstilling som gikk på å tillate tiltaket med visse forutsetninger.

Bildet nedenfor er hentet fra opplysningen 1881 Copyright 2020 Digitale Medier 1881 AS- Norges beste katalogtjenester. Bildet fra Mesterfjellveien 36 illustrerer artikkelen. Huset som skal rives ligger nederst til høyre, ytterst mot Mesterfjellet.

En annen sak der Venstres representant ble hørt, gjaldt felling av to eiketrær på ei tomt i Stavern. En utbygger hadde søkt om å oppføre bolig med garasje på tomta si. Eiketrærne ville her stå i veien for byggetiltaket. Karin S. Frøyd mente at det ville være uheldig å gi tillatelse til felling av disse store, gamle og friske trærne og forringe de naturgitte omgivelsene. Eiendommen ligger innenfor hensynssonene grønnstruktur og kulturmiljøområder i Stavern. Det omsøkte tiltaket ville også medføre betydelig sprenging og terrengendring.

Utfallet ved avstemmingen ble at fem medlemmer i planutvalget hadde samme syn som Venstres representant mens tre ville gi utbygger tillatelse som omsøkt.

Bildet er hentet fra opplysningen 1881 Copyright 2020 Digitale Medier 1881 AS- Norges beste katalogtjenester. Til venstre for dette huset med flaggstang i hagen, ligger tomta med eiketrærne.

 

Venstre er glad for å ha fått gjennomslag i disse to sakene som bevarer natur- og bomiljøet på disse stedene.