Forbud mot nydyrking av myr

Foto: Jo Straube

Fra i dag trer et nasjonalt forbud mot nydyrking av myr i kraft. – Dette er et godt eksempel på at en viktig lokal klima- og miljøsak har blitt viktig nasjonal klimapolitikk, sier Solveig Schytz, stortingsrepresentant for Venstre.

– Vern av myr er svært viktig for å begrense klimagassutslipp og ta vare på artsmangfold, og dette er noe Venstre har kjempet for lenge. Det har vært stor motstand mot at nydyrking av myr skal forbys, og jeg er veldig glad for at vi vant fram, sier Schytz.

Fra lokalt engasjement til nasjonal politikk

Venstres kamp for myra startet med at Stein Vegar Leidal og Ullensaker Venstre løftet saken om drenering og torvuttak på Jødahlsmåsan i Ullensaker og Nes.

Venstre tok saken opp på Stortinget og fikk vedtatt at det måtte gjøres lovendringer og forskriftsendringer for å forby nydyrking av myr, samt at det skulle lages en plan for utfasing av bruk av torv som vekstmedium (“plantejord”).

Kampen for Jødahlsmåsan har endret norsk klimapolitikk.

– Vi skylder en stor takk til Stein Vegar Leidal og Ullensaker Venstre som har løftet saken om vern av Jødahlsmåsan gjennom mange år. Kampen for Jødahlsmåsan har endret norsk klimapolitikk. All politikk er lokal, men i denne saken synes det ekstra godt, sier Schytz. Hun jobbet også med denne saken da hun var gruppeleder for Venstre i fylkestinget i Akershus.

Neste skritt er utfasing av bruk av torv

-Første steg mot verning av myr er forskriften som forbyr nydyrking av myr. Det er en stor politisk seier for oss. Neste skritt er er planen for utfasing av bruk av torv, sier hun.

Stein Vegard Leidal har jobbet mye med utfasing av bruk av torv i garnerier og private potter og hager. Han er ikke fornøyd med handlingsplanen til miljødirektoratet. – For å redde Jødahlsmåsan og stanse produksjon av torv er det avgjørende at vi får en plan for utfasing av bruk av torv. Det forslaget som miljødirektoratet har laget er ikke godt nok, det har vi gitt tydelig beskjed om, sier Leidal. Han forventer at Klima- og miljødepartementet lager en plan som er bedre. – Det må til om vi faktisk kan fase ut bruk av torv innen 2025, slik Stortinget har lagt til grunn, sier Stein Vegard Leidal i Ullensaker Venstre

– Jødahlsmåsan må restaureres

Thorbjørn Merkesdal er gruppeleder for Venstre i Ullensaker. – Kampen for Jødahlsmåsan og for vern av Jessheimmarka fortsetter, og vi gir oss ikke før vi har sikret at Jødahlsmåsan blir restaurert. Jeg er veldig glad for at det nå er flertall i kommunestyret for restaurering av Jødahlsmåsan, understreker Merkesdal.

– Plattformen til det politiske flertallet i Ullensaker slår tydelig fast at “Torvuttak i Jødahlsmåsan vil kunne gi CO2-utslipp tilsvarende 150 000 biler på ett år. Kommunen skal arbeide for at industrielt torvuttak ikke iverksettes, og myra restaureres som økosystem.” Dette viser at vi i Venstre gjennom samarbeid får gjennomslag for politikk både nasjonalt og lokalt og at arbeidet vi gjør henger sammen, sier Merkesdal.

Les mer: