Nå kommer ladeløftet i Nord-Norge

Ladeløft for Nord-Norge
I gamle Finnmark er arbeidet allerede i gang med 25 nye ladestasjoner. Nå kommer en rekke nye ladestasjoner i Nordland. , Ill.: Venstre

– I gamle Finnmark er arbeidet allerede i gang med 25 nye ladestasjoner. Nord-Norge har ligget etter resten av landet på elbiler. Nå sørger vi for at utviklingen tar seg opp også i Nord-Norge, sier Venstres stortingskandidater Ida Gudding Johnsen og Even Aronsen.

Rekken av nye ladestasjoner gjør det mer attraktivt å velge et grønt alternativ når man skal kjøpe seg ny bil, sier Venstres Even Aronsen.
– Rekken av nye ladestasjoner gjør det mer attraktivt å velge et grønt alternativ når man skal kjøpe seg ny bil, sier Venstres Even Aronsen.

Helgeland Kraft vinner konkurransen om å bygge ut hurtigladere i Namdalen og langs Kystriksvegen. Gudding Johnsen og Even Aronsen slår fast at det er nødvendig med statlig støtte til flere ladestasjoner i Finnmark.

Får fart på utbyggingen

– Det er helt nødvendig for å få fart på utbyggingen. Derfor er vi glade for at regjeringen og Enova prioriterer utbygging. Med nye biler med lengre rekkevidde og flere ladestasjoner, skal det være like enkelt å velge elbil enten du bor i Lofoten, på Helgelandskysten, i Tromsø eller Karasjok, understreker Even Aronsen, stortingskandidat for Venstre i Troms.

Nordland neste ut

Ida Gudding Johnsen, stortingskandidat for Venstre i Nordland, jubler over at det nå skal bygges flere hurtigladere i Nordland.

– Regjeringen og Enova gir 14,8 millioner kroner i støtte til Helgeland Kraft og BKK Elektrifisering for etablering av i alt 12 ladesteder i regionen. Dette gjør det mer attraktivt å velge et grønt alternativ når man skal kjøpe seg ny bil, sier Gudding Johnsen.

Les også: Tiltakene som skapte elbil-boomen

– Urovekkende at Sp og Ap vil fjerne fordeler

Sp har tatt til orde for å prioritere billigere bensin og diesel i distriktene. Arbeiderpartiet vil innføre flere avgifter på de største elbilene.

– I sør er elbilandelen tosifret. Og i 2020 var elbilenes andel av nybilsalget 54 prosent. Det er urovekkende at Sp og Ap vil fjerne fordeler når løftet endelig kommer til Nord-Norge. Det reagerer vi kraftig på. Det er først nå det er kommet modeller som passer over hele Norge. Dette er ikke tida for å svekke elbilfordelene. Vi må ha sterk nok vilje til å beholde fordelene slik at også distriktene kan ta del av i dem, understreker Ida Gudding Johnsen og Even Aronsen.

Fakta: Ladeløftet i Nord-Norge

Ladeløft for Nord-Norge
Nå kommer en rekke nye ladestasjoner i Nord-Norge.
 • Troms og Finnmark: Bygger 25 ladestasjoner: Varanger KraftEntreprenør og Repvåg Kraftlag skal bygge ut 18 ladesteder for hurtiglading av elbil i Troms og Finnmark.
 • Nordland: Helgeland Kraft vinner konkurransen om å bygge ut hurtigladere i Namdalen og langs Kystriksvegen. Pakken omfatter 6 ladesteder langs Fylkesvei 17 fra Foldereid til Saltstraumen. I tillegg skal det etableres 1 ladested ved Umbukta på E12.
 • Nordland: BKK Elektrifisering vinner den andre konkurransen – Nordland Nord. Her skal BKK bygge 5 ladesteder ved Skogvatnet, Steigen, Gullesfjord/Lofastkrysset på strekningen Risøyhamn/Andenes og ett ladested på strekningen Å/Gimsøystraumen bruk – Reine på Vestvågøy. Totalt for begge pakkene blir det etablert 48 hurtig- og lynladepunkter.

Fakta: Oversikt: Ladepunkt i Norge pr. 19. januar 2021

Antallet ladepunkter øker i hele Norge.
Antallet ladepunkter øker i hele Norge.
 • Agder: 1137 ladepunkter
 • Innlandet: 1125 ladepunkter
 • Møre og Romsdal: 645 ladepunkter
 • Nordland: 583 ladepunkter
 • Oslo: 3158 ladepunkter
 • Rogaland: 1210 ladepunkter
 • Troms og Finnmark: 387 ladepunkter
 • Trøndelag: 1034 ladepunkter
 • Vestfold og Telemark: 981 ladepunkter
 • Vestland: 2199 ladepunkter
 • Viken: 4651 ladepunkter
 • Totalt: 17 110 ladepunkter