Erik sitt innlegg til landsmøtet 2021

Erik R. Nyman-Apelset, Foto: Liv Aarberg

Strand Venstres kommunestyrerepresentant og tredjekandidat til stortingsvalget, Erik Nyman-Apelset, holdt et av hovedinnleggene på helgens landsmøte i Venstre. Han løftet opp lokale bedrifter og kritiserte Senterpartiets svartmaling av hvordan det står til i distriktene.

Hele innlegget kan du lese under:

Kjære landsmøte!

Det går som det griner her ute i distriktet! Siden valget i 2019 har jeg sittet i forvaltningsutvalget her i Strand kommune. Bare på det halvannet året har jeg vært med å behandle mange planer og byggesaker. Dei mest spennende har knytta seg til ny næring. Vi har i Lysefjorden gått i front på forskning og utvikling av lukka oppdrettsanlegg i fullskala med selskapet Fish Globe. Med denne teknologien vil utslipp og lakselus kunne bli ein saga blott.

Tidligere i år landa NASA sin Perseverance på Mars. Ombord hadde den med seg en norskutvikla georadar som har fått navnet Rimfax. Antennen til denne er utvikla hos Comrod.

Ein bedrift som har produktene sine over heile jorda og til og med på ein annen planet – og som har hovedkontor ved rundkjøringen på Tau!

Knapt fem minutter unna ligger WestControl. Som bla. produserer el-billadere for Zaptec. Dei satser i hele Europa med norskproduserte ladere.

Under samme tak produseres også HiFi-forsterkerene til Electrocopagniet. De er anerkjent over hele verden.

Disse bedriftene har eller er i ferd med å ekspandere. De har også til felles at markedet deres er langt større enn Norge.

På forrige møte var jeg på Fiskå på befaring på det som skal bli et produksjonsanlegg for grønn hydrogen. Dette skal levere hydrogen til verdens første hydrogenferje: MF Hydra, som skal gå i et samband litt lenger inn i Ryfylke. Denne grensesprengende ferja hadde ikke blitt ein realitet hvis ikke vi politikere hadde vært så djerve og fremtidsretta at vi stilte krav om det.

Kjære landsmøte!

God distrikspolitikk er noe langt mer enn å stadig prøve å skrubbe vekk Senterpartiet sin svartmaling av tingenes tilstand. God distriktspolitikk er å satsa på kunnskap – på forskning og utvikling. Legge til rette for handel og samarbeid. Mitt og mange andre i distriktene sin værste mareritt er om Senterpartiet får innta kontorene til Iselin Nybø og resten av regjeringen og melde oss ut av EØS. Det kan få oljeprisfallet som ramma oss hardt her i Rogaland for noen år siden til å fremstå som ein liten hump i veien i forhold.

Frem mot valget må vi besøke slike bedrifter – virtuelt nå i første omgang. Lytte til de og ta de på alvor. Og så må vi ta på oss smilet og gå ut å fortelle om alle gjennomslagene vi får til i regjering.