Rusreformen: Ap og Sp på feil side av historien

Guri Melby
- Vi hadde en sjelden mulighet til å gå fra straff til hjelp i ruspolitikken, men Arbeiderpartiet viste dessverre sitt sanne jeg og stemte mot, sammen med Sp og Frp, sier Guri Melby. Her underdemonstrasjonenforan Stortinget 3. juni 2021., Foto: Thomas Lien

– I dag stilte Stortingsflertallet seg på feil side av historien. Vi hadde en sjelden mulighet til å gå fra straff til hjelp i ruspolitikken, men Arbeiderpartiet viste dessverre sitt sanne jeg og stemte mot, sammen med Sp og Frp. De vil fortsette i det samme, gamle straffesporet, sier Guri Melby.

Ruseformen var et stort Venstre-gjennomslag i regjeringsplattformen fra Jeløya i 2018. Der ble det slått fast at «regjeringen vil gjennomføre en rusreform for å sikre et bedre tilbud til rusavhengige, der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten».

Lytter ikke til kunnskap

– Jonas Gahr Støre lyttet ikke til Verdens Helseorganisasjon, FN og oppdatert forskning da han overtalte Ap-landsmøtet til å gå mot rusreformen. Han lyttet til Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler. Slik ble Støre Arbeiderpartiets første partileder som saboterte en sosialpolitisk reform, en reform som ville hjulpet ungdommer og folk som sliter. Det tror jeg ikke folk kommer til å glemme, slår hun fast.

Les mer: Dette er rusreformen

– Kampen fortsetter for hjelp til de som trenger det

– Jeg er stolt over at Venstres kamp for en bedre ruspolitikk de siste tiårene har blitt regjeringens politikk. Kampen for en rusreform for alle fortsetter. I neste stortingsperiode må vi sende gammeldags moralisme på museum – og vi må ikke la Ap og Sp innta regjeringskontorene, slår Venstres leder fast.