Foreslår samboerlov

Stortingskandidat og nestleder i Oslo Venstre, Naomi Ichihara Røkkum
Venstre-representant Naomi Ichihara Røkkum, Foto: Celina Christoffersen

Den dagen samboer dør eller forholdet tar slutt, opplever mange å stå på bar bakke. Vi har et gigantisk hull i sikkerhetsnettet for én av tre som lever i samliv, som er samboere, sier Venstres Naomi Ichihara Røkkum.

På første møtedag i Stortinget denne perioden, la hun fram et forslag om å innføre en samboerlov. Av samboende par har bare 15 prosent samboerkontrakt og det er ikke kjent hvor mange som sikrer samboer gjennom testament.

– I stedet for å legge byrden med å navigere et uoversiktlig regelverk på vanlige folk, vil en samboerlov fungere som en standardkontrakt som gir grunnleggende økonomisk trygghet, sier Røkkum.

Hun understreker samtidig at loven bør gi rom for å tilpasse egen livssituasjon.

Venstre vil gjøre vårt for at folk ikke faller i en fattigdomsfelle

Naomi Ichihara Røkkum

Røkkum møter som vararepresentant på Stortinget for Oslo Venstre, og har tidligere vært leder for Venstrekvinnelaget. Hun peker på at rettshjelpsorganisasjoner opplever at manglende regelverk særlig går utover kvinner. Mange tror de har sterkere juridisk vern enn de har.

– Vi bør ikke ignorere den store andelen samboere. Venstre vil gjøre vårt for at folk ikke faller i en fattigdomsfelle, understreker Røkkum.

Forslaget om samboerlov er en oppfølging av Venstres stortingsvalgprogram, som ble vedtatt på landsmøtet i april.

Tror det vil få flertall

Røkkum er optimistisk på forslagets vegne:

– Med Venstres nye standpunkt, er det flertall for dette på Stortinget. Det vil bety en større trygghet for samboere. Jeg håper Ap og Sp mener det samme som de mente i opposisjon, nå som de skal danne regjering, avslutter hun.