Venstre vil stoppe norske penger til polske myndigheter

Venstre-leder Guri Melby, i midten, med partikollegene og stortingsrepresentantene Ingvild W. Thorsvik (t.v.) og Sveinung Rotevatn (t.h.)., Foto: Øystein Kvig Flakstad

Torsdag fremmet Venstre forslag i Stortinget om å fryse norske EØS-midler til polske myndigheter umiddelbart. Vi mener den autoritære retningen landet har gått i, ikke er forenlig med norsk støtte.

– Når demokratiet trues, må vi bruke mulighetene vi har til å si ifra. Derfor bør Norge fryse utbetalingene av norske EØS-penger som går direkte til polske myndigheter, sier Venstre-leder Guri Melby, som står bak forslaget, sammen med Sveinung Rotevatn og Ingvild W. Thorsvik.

Norge har allerede stoppet EØS-utbetalingene til Ungarn. Nå mener Melby Polen bør stå for tur.

– Jeg er en stor tilhenger av EØS-avtalen og EØS-midlene. Dette er penger som hjelper noen av landene med svakest økonomi i EU, og brukes blant annet til å støtte opp om det uavhengige sivilsamfunnet. Men vi kan ikke overføre millioner til land som ikke ivaretar demokratiet og rettsstaten som er grunnlaget for avtalen, sier hun.

vi kan ikke overføre millioner til land som ikke ivaretar demokratiet og rettsstaten som er grunnlaget for avtalen

Guri Melby

Må vise at det får konsekvenser

– Polske myndigheter har gjort alt de kan for å svekke landets rettsvesen, uavhengige sivilsamfunn og medier. Deres langsiktige mål siden valget i 2015 har vært å svekke demokratiet, i frykt for å miste makt. Norge må vise at dette får konsekvenser. Derfor må vi fryse pengeoverføringene, sier Venstre-lederen.

Melby har tidligere utfordret utenriksministeren på saken. Huitfeldt var negativ til frys, fordi hun var bekymret for konsekvensene for det polske sivilsamfunnet.

– Jeg deler utenriksministerens bekymring, og derfor foreslår Venstre å stanse pengene som går til den polske staten, men fortsette overføringene som går via den uavhengige Bartory-stiftelsen og til polsk sivilsamfunn. Vi bør også vurdere om disse summene skal økes, det viktigste er at pengene ikke går via regjeringen i Polen, avslutter hun.