Ukraina: Norge må bidra med alt vi kan

Guri Melby
Norge burde knytte oss til EU når det gjelder utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk. , Foto: Mona Lindseth

Oppdatert 28. februar.

Statsministeren sa torsdag 24. februar at Russlands invasjon av Ukraina er et veiskille. Det er Venstre helt enig i, og støtter regjeringens linje mot Russland. Venstre mener likevel at Norge kan bidra mer. Putins angrepskrig mot Ukraina er det største angrepet på friheten og demokratiet i Europa vi har opplevd siden andre verdenskrig. Da må Norge må bidra der vi kan, både med sanksjoner, hjelp til Ukraina og være med å sikre våre allierte i NATO.

Venstre vil:

Støtte til Ukraina og andre land

  • For å trygge NATO-allierte i Øst-Europa må hele NATO Response Force (NRF) aktiveres og utstasjoneres i allierte land i regionen. Dette er en multinasjonal styrke på 40.000 soldater som kan aktiveres på kort varsel. Norge bidrar også inn i denne. Deler av styrken er nå aktivert, men angrepskrigen i Ukraina gjør at hele styrken bør mobiliseres og utstasjoneres i øst-europeiske NATO-land.
  • Norge må bistå Ukraina med det som trengs, enten det er nødhjelp, støtte til å avverge cyberangrep, eller økt etterretningssamarbeid.
  • Norge bør støtte Ukraina med våpen og annet forsvarsmateriell, i tillegg til at Norge bør støtte Ukraina finansielt, slik at ukrainerne har penger til å kjøpe det de trenger for å forsvare seg. Vi foreslår å umiddelbart bevilge 1 milliard kroner til dette formålet, i tillegg til at Norge bør bidra inn i det europeiske forsvarsfondet for Ukraina (European Peace Facility).
  • Invasjonen må også få konsekvenser for det norske bilaterale forholdet til Russland.
  • Norske banker bør stoppes fra å opptre som korrespondent-banker for russiske finansinstitusjoner og banker.
  • Norske myndigheter bør ikke gi nye lisenser til russiske selskap på norsk sokkel, og regjeringen bør iverksette en prosess for å se på muligheten for å stenge ute russiske selskap som allerede har mottatt slike lisenser.
  • På sikt trengs det massiv støtte til Ukraina, men også Georgia og Moldova, for å styrke disse landenes evne til å hevde egen suverenitet. Vesten kan ikke la det som nå skjer med Ukraina skje med andre land i regionen.
  • Diskusjonen om hva som skal til for at Georgia og Ukraina kan bli medlem av NATO må derfor opp på bordet igjen.

Krigsforbrytelser

  • Venstre vil levere et Dokument 8-forslag i Stortinget om at Norge skal ta initiativ til å dokumentere krigsforbrytelsene i Ukraina, med mål om å etablere en sak i krigsforbryterdomstolen i Haag.

 

Økonomisk støtte

Norge må umiddelbart gi økonomisk støtte til Ukraina.

 

Flyktningekrise

Norge har, som alle andre land, et ansvar for flyktninger gjennom vårt medlemskap i FN. Dersom invasjonen fører til store flyktningestrømmer fra Ukraina er ikke dette noe Norge kan løse alene. Da er det avgjørende at vi bidrar til en europeisk løsning som skaper midlertidige trygge havner for de som eventuelt flykter fra krigshandlinger i Ukraina. Regjeringen må snarest fortelle Stortinget hvordan og hvor mye Norge kan bidra.

 

Energikrisen i Europa

Europa må gjøre seg mindre avhengig av russisk olje- og gass i årene som kommer. Flere kraftkabler fra Norge, og spesielt hybridkabler fra havvind, kan bidra til å redusere europeisk avhengighet av russisk gass. Vil regjeringspartiene ta en ny vurdering av den politikken de la fram i sin regjeringsplattform, flere måneder før Russland på nytt invaderte Ukraina.

 

Venstre i media om invasjonen av Ukraina

Guri på Politisk kvarter om våpen til Ukraina 28. februar

Nettavisen: Norge kan gjøre mer for Ukraina