Norge svikter Ukraina – Leserinnlegg i RB 27. april

Ill: Venstre

Harald Eid, styremedlem i Lørenskog Venstre hadde leserinnlegg om krigen i Ukraina i RB 27. april.

Ukraina ønsker bare å leve i fred og hadde ingen planer om å invadere Russland. Krigen i Ukraina er et uprovosert angrep fra Russland. Putin og Russland ser ikke på Ukraina som et eget land, men som en del av Russland. Putin er frustrert over at Russland har mistet innflytelse i verden og ønsker å innføre et nytt storrussisk rike, noe i likhet med gamle Sovjetsamveldet. Dette skal ble ledet av en ny «tsar» som da vil hete Putin med sete i Moskva.

Ukraina har med all tydelighet vist at de ønsker å være en selvstendig og fri nasjon. De kjemper Vestens kamp for demokrati og frihet. De veit at Nato ikke vil hjelpe dem og at vestlige nasjoner ikke vil sende soldater. Soldatene som kommer er frivillige. Ukrainerne ofrer sitt blod og sitt land for å forsvare våre idealer. De ber om humanitær hjelp og krigsmateriell for å kunne kjempe mot en fiende som militært sett er totalt overlegen. Vesten har reagert langsomt og ikke levert det materielle de ønsker.

For lite, for seint

Norge er en av de dårligste i klassen til å hjelpe ukrainerne. Venstres leder Melby fremhever at Norge er blant de siste som innfører de straffetiltakene som Vesten har blitt enige om. Hun mener at Norge bør bevilge en milliard til Ukraina slik at de kan kjøpe våpen de trenger. Venstrepolitiker Elvestuen sier at regjeringa gjør for lite og for seint.

Regjeringa nektet først å sende antitanksvåpen, men sendte det allikevel. De har nå også sendt bakke-til-luftmissiler, men av en gammel type som de hadde på lager. De kan ikke lenger brukes i det norske forsvaret. Disse missilene har relativt kort rekkevidde slik at de store russiske bombeflyene kan fly høyt og uforstyrret slippe sine store jernbomber over ukrainske byer med enorme skadevirkninger.

Redd for Putin?

Norge har imidlertid egenproduserte, avanserte missiler som kan skyte ned fly i stor høyde. I sin tale til Stortinget ønsket den ukrainske presidenten seg disse rakettene, men Ukraina har ikke fått rakettene. Regjeringen frykter kanskje at det ville provosere Putin? Når man spør regjeringen hva de vil gjøre angående våpenleveranser , sier de hele tiden at de vurderer situasjonen. Det er fullskala krig i Ukraina, og Russland har satt inn alle sine ressurser for erobre foreløpig bare Øst-og Sør-Ukraina. For de fleste av oss er det ikke tid for vurdering, men handling nå.