Uttalelse: Nordland Venstre fordømmer Russlands angrep på og totalt uakseptable hensikter i Ukraina

Ill: Venstre

Russlands angrep på Ukraina er et alvorlig brudd på folkeretten, et angrep på menneskerettighetene og friheten til folket i Ukraina. Russlands angrep er et angrep på oss alle.

På få uker har flere millioner mennesker blitt tvunget på flukt og blitt revet bort fra sine hjem og alt de har kjært. Familier har blitt splittet. Kvinner og barn får forlate, mens mennene må bli igjen for å forsvare landet sitt. Krigen i Ukraina har allerede grufulle humanitære konsekvenser.

Nordland Venstre er bekymret for sikkerhetssituasjonen ved atomanleggene i Ukraina. Russland angriper og okkuperer disse, noe som i seg selv er et brudd på internasjonal lov. Enhver trussel mot, eller væpnet angret på, sivile atomanlegg er et alvorlig brudd på FN- pakten.

Nordland må stille opp for menneskene som flykter fra Ukraina. De trenger bolig, helsehjelp og de trenger trygge lokalsamfunn. Nordland Venstre appellerer til enkeltmennesker og lokalsamfunn i fylket om å gjøre en innsats for å bidra til rask bosetting og god velkomst til ukrainske flyktninger. Vi forventer at staten stiller opp med nødvendige finansielle instrumenter.

Den norske statens inntekter øker som følge av krigen i Ukraina. Vi forventer at staten stiller opp med nødvendige finansielle instrumenter for å håndtere flyktningsituasjonen. Vi forventer at de økonomiske sanksjonene som er innført mot Russland opprettholdes og at støtten til Ukraina vedvarer. Sanksjonene vil medføre redusert tilgang på råvarer og energi, og vil få konsekvenser både for oss som bor i Norge og for innbyggerne i andre stater. Dette er konsekvenser vi må håndtere og tåle i solidaritet med Ukraina. Å lette på sanksjonene av hensyn til vår egen bekvemmelighet kan ikke være et alternativ.

Norge må også bidra med militært utstyr slik at Ukraina kan forsvare landet sitt.

Uttalelsen ble vedtatt på Nordland Venstres årsmøte 12.-13. mars 2022