Kommuneproposisjonen: Kommunene må bære all usikkerhet

André Skjelstad er Venstres kommunalpolitiske talsperson., Foto: Ole Kirknes

Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett (RNB) for 2022 inneholder ingen kompensasjon for kommunenes store koronautgifter i første halvår. KS har omtalt det som et oppsiktsvekkende løftebrudd. Regjeringen peker på at arbeidsgruppen som skal vurdere kommunenes koronautgifter skal ha ferdig sin rapport den 1. september.

– Da Venstre satt i regjering fikk kommunene alltid løpende kompensert for de ekstraordinære kostnadene som følge av pandemien. Det er forstemmende at denne regjeringen mener at kommunesektoren skal bære all usikkerhet knyttet til disse kostnadene, sier Venstres kommunepolitiske talsperson Andre N. Skjelstad.

I Kommuneproposisjonen for 2023 innrømmer Regjeringen at kommuneøkonomien er god etter årene med borgerlig flertall. Regjeringen peker blant annet på at mange kommuner har bygget opp store disposisjonsfond og få kommuner er på ROBEK-listen over kommuner med økonomisk ubalanse.

– Regjeringen kommuniserer nå noe helt annet enn Trygve Slagsvold Vedum sa da vi la fram forrige Kommuneproposisjon. Da mente Senterpartiet at forslaget ville ramme de eldste og yngste i landet, men nå innrømmer regjeringen at vårt opplegg for kommunene er et «svært godt» økonomisk fundament.