18. oktober: Leserinnlegg i RB om å bremse veksten i Lørenskog

Den 18. oktober hadde Bjørn Gran, Elisabeth Tanev og Eva Næss Karlsen leserinnlegg i Romerikes Blad om å bremse veksten i Lørenskog. Her kan du lese innlegget:

Lørenskog er størst i Norge når det gjelder befolkningsvekst. Lørenskog Venstre mener at det ikke er noe å feire. Veksten bør heller begrenses da den ikke er bærekraftig, verken sosialt, miljømessig eller økonomisk.

Sosial bærekraft handler om trygge lokalsamfunn. Vi er bekymret for at den store veksten i befolkning med mange nye innbyggere gjør det krevende å utvikle inkluderende og trygge bomiljø.

Når det er en nedadgående trend på trygghetsfølelsen blant ungdom (Ungdata 2022), må vi som lokalpolitikere ta det på alvor. Venstre forslag om å begrense veksten støtter spesielt opp om satsingsområdene i kommuneplanens samfunnsdel om tilhørighet og fellesskap, inkluderende bomiljø og ungdomssatsing.

Anleggstrafikk og utslipp

Når det gjelder klima og miljø er også veksten krevende. Klimagassutslipp i kommunen går ikke ned og i 2020 var 46 prosent av klimagassutslippene i kommunen fra anleggsmaskiner. Hvis vi kan utsette utbyggingsprosjekter til fossilfrie maskiner kan gjøre jobben, vil det være bra også for utvikling i utslipp i kommunen. Det er også godt kjent at kommunen har utfordringer med dårlig luftkvalitet. Vi vet at riksvei 159 som gjennomfartsåre er en viktig årsak, men høy vekst med mye vei- og anleggstrafikk i kommunen bidrar heller ikke positivt. Den økonomiske bærekraften som følge av veksten er også noe vi i Lørenskog Venstre i lang tid har stilt spørsmål ved.

Arealregnskap

Lørenskog Venstre mener vi må ta lærdom fra utviklingen i kommunen de siste årene, begrense veksten og gjøre kommunen til en trygg og god kommune der folk trives. De neste årene må vi bruke ressurser på å gjøre kommunen bedre for innbyggerne og gjennomføre allerede igangsatte og vedtatte prosjekter.

Vi mener også at kommuneplanens arealdel må være tydelig på at det skal utarbeides et arealregnskap i kommunen. I en tid med klima- og naturkrise er det viktig å etablere arealregnskap som gir et godt grunnlag for å bevare naturmangfold i kommunen.

Lørenskog Venstre har også spilt inn forslag om bestemmelser til kommuneplanens arealdel som handler om:

  • Økt gjenbruk, gjenvinning og avfallsminimering
  • Gode uteområder i blokkbebyggelse, der takterrasser ikke skal gå på bekostning av uteområde på bakkeplan
  • Offentlig nærmiljøtilbud og møteplasser spesielt på Skårer syd
  • Legge til rette for at mer av nærings-/godstransporten kan være nullutslipp.

Kommuneplanens arealdel høres kanskje byråkratisk og kjedelig ut. Men denne planen er viktig for hvordan kommunen skal utvikle seg framover. Vi håper Lørenskogs innbyggere sier sin mening om Lørenskog-samfunnet i framtida.

Her kan du lese leserinnlegget: https://www.rb.no/ma-sette-brems-pa-veksten-i-lorenskog/o/5-43-1893777