Ikke løypekjøring i helgene – hva skjedde? Reddende engler eller skurk?

På ski mot Bjønnebettet fra Losby, Foto: Eva Næss Karlsen

Det er folkeopprør i Lørenskog fordi det skal være vedtatt at det ikke skal kjøres løyper i helgene. Men stemmer det?

Lørenskog Venstre reagerer på Arbeiderpartiets fremstilling av budsjettbehandlingen og vedtak om løypepreparering i helgene. Her er leserinnlegg som står på trykk i Romerikes Blad 9. januar 2023

Lørenskog Venstre mener at skiløyper er viktig for friluftstilbudet i kommunen, for alle innbyggere og uansett alder. Det bidrar til god folkehelse og vi har fantastiske muligheter med Marka som en del av kommunen. Reaksjonen på Facebook-grupper viser at det betyr mye for folk at det visstnok ikke er penger til løypekjøring i helgene. Lørenskog Venstre er ikke imot at det kjøres opp skiløyper i helgene! Tvert imot, det er jo da folk flest har mulighet til å bruke skiløypene.

Venstre er gjerne med på en diskusjon for å finne løsninger som sikrer løypekjøring i helgene. Gode vinterhelger er det dessverre ikke mange av, så de bør tas godt vare på.

Hva skjedde i budsjettbehandlingen?

Kommunedirektøren foreslo kutt i driftsbudsjettet innen park, idrett og friluftsliv. I budsjettforslaget er det ikke spesifisert hvor det skal kuttes. Det politiske flertallet gjorde ikke endringer på dette forslaget fra administrasjonen. Det ble ikke gjort vedtak i kommunestyret om at det nå er forbudt å kjøre skiløyper i helgene. Det er en historie som AP konstruerer og for at de selv skal fremstå som de store forsvarerne av løypekjøring. Det er ganske frekt!

AP lager en historie om at partiene H, SP, V, KrF, FRP og MDG er imot helgekjøring av skiløyper. Hvor har de det fra? Det er jo ikke slik at det i budsjettbehandlingen vedtas detaljerte oppgaver for hver sektor, såfremt det ikke fattes et eksplisitt vedtak.

Hvorfor må det kuttes i kommunens budsjett?

Kommunedirektørens forslag til budsjett viser at Lørenskog kommune er i en alvorlig økonomisk situasjon. Hovedbudskapet er at det må spares penger. I budsjettbehandlingen tar alle partiene et felles ansvar for å vise økonomisk ansvarlighet. Det store spørsmålet er hvordan kommunen har kommet i en slik situasjon?

Lørenskog har vært vekstkommune nr 1 i Norge. Lørenskog Venstre har i lang tid ment at veksten i kommunen må begrenses og at den ikke er bærekraftig, hverken økonomisk, sosialt eller miljømessig. Som følge av veksten er det som kjent gjort enorme investeringer i infrastruktur, Skårersletta, skoler og idrettsanlegg, som igjen krever driftsbudsjett. Hvem har hatt politisk styring i denne vekstperioden. Det er Arbeiderpartiet som har vært pådriver for de store investeringene i kommunen. Arbeiderpartiet har et stort ansvar for den krevende økonomiske situasjonen.

Når AP nå fremstår som reddende engler for å få løypekjøring i helgene, ved å foreslå 150.000 kr til løypekjøring, er det ganske frekt. Dette ble presentert som en pakke av flere endringsforslag. I budsjettbehandlingen stemmes det ikke over enkeltforslag.

Venstre er gjerne med på en diskusjon for å finne løsninger som sikrer løypekjøring i helgene.

Leserinnlegget er signert Bjørn Gran, Elisabeth Tanev og Eva Næss Karlsen, Lørenskog Venstres representanter i kommunestyret, oppvekst- og utdanningsutvalget og klima-, -økologi- og samferdselsutvalget