Campus Kristiansund blir til

Campus Kristiansund blir til, Foto: Ragnhild Helseth

En stor dag er det 7.februar 2023 når grunnsteinen legges ned av statsministeren.
-Vi gleder oss over at Campus Kristiansund blir til og gratulerer Nordmøre med et varig tilbud innenfor høyere utdanning og med et miljø som sikrer framtidig innovasjon og næringsutvikling, skriver Ragnhild Helseth og Asgeir Bahre Hansen.

Leserbrev pubkisert på tk.no 06.02.23:

CAMPUS KRISTIANSUND BLIR TIL

Tirsdag 7.februar er dato for når grunnsteinen til Campus Kristiansund blir lagt ned av statsministeren, en stor hendelse for regionen vår langt utover Nordmøre.

På campus samles høgskoleutdanning, fagskole, næringsliv, forskning og innovasjonsmiljø. Høgskolesentret i Kristiansund har vært gjennom en metamorfose. Det er verdt å stoppe opp og fortelle hvordan det hele startet.

Aller først vil vi uttrykke glede over at statsminister Jonas Gahr Støre står for grunnsteinnedleggelsen. Det tar vi som en forsikring på hvor viktig regjeringen mener campus er for vår region. Vi håper det viser AP-/Sp-regjeringens vilje til satsing på høyere utdanning på statsbudsjett fremover, også i Kristiansund. For dette er gull som må forvaltes på beste måte. Det har vært en lang vei til dagens begivenhet. Ordfører Kjell Neergaard (Ap) har holdt fanen høyt i saken om campus og fortjener honnør for sin innsats. Det samme gjelder Møre og Romsdal fylkeskommune, både politisk og administrativt.

Men hvor startet grunnarbeidet?
Viktige bevilgninger som gjorde prosjektet mulig kom fra forrige regjering med Venstre i departement for høgere utdanning som gjorde det mulig å styrke Høgskolesenteret med direkte bevilgninger og samtidig styrke Høgskolen i Molde slik at den ble i stand til å tilby undervisning i Kristiansund. Slik ble spiren lagt for Campus Kristiansund. I denne sammenheng må arbeidet til Pål Farstad nevnes, tidligere stortingsrepresentant og nå medlem av Fylkesutvalget.

Høgskolesenteret i Kristiansund (HIKSU) har Pål Farstad hatt et nært forhold til helt fra da han som daglig leder av næringsforeningen Kristiansund og omegn vekst (KOM vekst) var med på forprosjektet som førte til etableringen av høgskolesenteret i 2007.

HIKSU stod aller øverst på prioriteringslista høsten 2013 da Farstad ble valgt inn på Stortinget. Første milepæl han satte seg var å få resten av Venstres stortingsgruppe til å være med på å prioritere HIKSU i sitt alternative statsbudsjett for 2014. Det gikk bra.

Neste milepæl var å få gjennomslag i budsjettforhandlingene med H, Frp og Krf. Selv om en kunne mene at det måtte være en selvfølge at de andre partiene skulle slutte seg til dette, var det skjær i sjøen. Regjeringen ønsket ikke høgskolesenteret på statsbudsjettet. Høyre hadde statsråden, og departementet hadde i utgangspunktet ikke sans for en løsning som innebar at høgskolesenteret kom på statsbudsjettet. De mente at pengene måtte gå gjennom en etablert institusjon som Høgskolen i Molde. Farstad sto fast på at pengene måtte gå direkte til HIKSU som eget selskap med egen daglig ledelse i Kristiansund. Venstre fikk gjennomslag i forhandlingene med regjeringspartnerne, og 3 mill kroner kom inn på statsbudsjettet for 2014.

Dette var det nødvendige gjennombruddet. Påfyll av flere millioner til studieplasser og annet til HIKSU kom de påfølgende år. Penger til å bygge opp høgskolesenteret var også en helt avgjørende faktor for det som etter hvert ble campusprosjektet i Kristiansund. Det at Venstre underveis overtok departementet for høyere utdanning med Iselin Nybø som minister, var avgjørende.

Noen vil kanskje mene at vi to som skriver dette har tatt en skje tran for mye når vi skryter sånn av innsatsen til Pål Farstad. Vi skriver dette av to grunner. Ja, vi er utrolig stolt av det Venstre med Pål i spissen har vært med på å realisere gjennom Campus Kristiansund. Men den viktigste grunnen er å vise hvordan vi mener man må jobbe for å få realisert viktige saker for Nordmøre. Alt for ofte er det splittelse og manglende samsvar med det som lokale partier jobber for og det som er holdningen til de samme partiene på Stortinget, eller vi bruker vår stemmerett til aktivisme. Dette bygger ikke samfunnet. Heller må vi som politikere bruke vår innflytelse til å påvirke de andre som også har makt til å drive saker fremover i ønsket retning. Derfor deler vi denne historien med dere.

Vi gleder oss over at Campus Kristiansund blir til og gratulerer Nordmøre med et varig tilbud innenfor høyere utdanning og med et miljø som sikrer framtidig innovasjon og næringsutvikling.

Venstres bystyregruppe
Ragnhild Helseth
Asgeir Bahre Hansen

tk.no 06.02.23 Leserbrev “Campus Kristiansund blir til “