Uttalelse: Lærerne fortjener et lønnsløft

Kids in kindergarden playing with their teacher.They are hugging her to express their love., Foto: Stock

Under helgens fylkesårsmøte vedtok Rogaland Venstre søndag 12.mars en uttalelse om at lærerne fortjener et lønnsløft.

Til våren er det igjen forhandlinger mellom lærere og KS. Nå er det lærerne sin tur. Rogaland Venstre mener det er viktig å sørge for et lønnsløft til lærerne.

Skolen er grunnmuren i vårt demokrati og nøkkelen til en god skole ligger i ansatte med høy og riktig kompetanse. Elevenes opplevelse av læreren er viktig for deres trivsel og læring. Det er derfor viktig at elevene møter lærere som har både et ønske og kompetanse for å arbeide med barn og ungdom. Venstre er opptatt av at lærerne skal oppleve lønnsnivået sitt som konkurransedyktig. Det er særlig lærere med lang ansiennitet og utdanning som har sakket mest akterut i lønnsutviklingen. Kompetanse bør derfor prioriteres i 2023.

Lærerne har de siste årene hatt en svakere lønnsutvikling enn andre grupper med tilsvarende utdanningsnivå. Dersom skolen skal være en attraktiv arbeidsplass som også skal beholde og tiltrekke seg kompetente arbeidstakere må lønnsnivået oppleves som konkurransedyktig.

Venstre er på lag med skolen, lærerne og elevene i dette. Lærerne har lagt noen tøffe pandemiår bak seg, det har vært utfordrende på flere måter og de har håndtert det på en svært god måte.

Ap/Sp-regjeringen gikk inn for tvungen lønnsnemnd i hovedoppgjøret i 2022. Dette var en avgjørelse Venstre stemte imot i Stortinget. I februar ble det klart at Rikslønnsnemda ga KS fult medhold slik at lærerne tapte på alle punkter etter lønnsnemnden. I tillegg ble lønnsøkningsdato i 2022 satt til datoen for tvungen lønnsnemnd, 27. september, istedenfor til 1. mai. Rogaland Venstre mener det er urimelig at datoen settes slik at kommunene sparer store summer på tvungen lønnsnemnd.

Rogaland Venstre vil:

  • at lærerne skal få et lønnsløft i årets lønnsforhandlinger
  • at kommunene setter virkningsdato for forrige lønnsoppgjør for lærere og barnehagelærere til 1. mai 2022