– Jeg har mange hjertesaker og er grådig

Venstres yngste stortingsrepresentant har et stort hjerte og er stor i kjeften. Ingvild Wetrhus Thorsvik er de sårbare og utsattes liberale vaktbikkje. Men ser hun en hund, settes alt annet på pause.

Inne på kontoret til 31-åringen henger post-it-lapper og kalendre med dyremotiv om en annen på veggen. Pulten er dekket i papirbunker, krus og det som ser ut som effekter fra en festbutikk. En discokule, en hårbøyle med katteører og et duftlys. Advokaten og stortingsrepresentanten fra Mandal har alltid mye på gang samtidig.

Hei! Hvordan har du det akkurat nå?

– Fint! Jeg har akkurat vært sammen med Grunde og tatt bilder av alt det kule merchet som kommer i Venstres nettbutikk om ikke altfor lenge. Jeg likte egentlig alt, men jeg tror hundebandanaen er min favoritt.

Ingvild og kollega Grunde Almeland viser fram årets valgkampkolleksjon sammen med hunden Charlie.

– Jeg er feminist og ser på Venstre som et feministisk parti.

Og hva er planene for resten av dagen?

– I dag skal jeg skrive et representantforslag og skrive ferdig et innlegg jeg skal holde på kvinnedagen i Mandal.

– Overskriften blir at kvinners rettigheter er under press. Jeg skal snakke om hvorfor 8. mars er en viktig dag. At vi aldri må glemme at de hardt tilkjempede rettighetene våre er noe vi må fortsette å kjempe for og ikke ta for gitt. Og at vi må vise solidaritet med våre medsøstre internasjonalt.

– Jeg er feminist og ser på Venstre som et feministisk parti. Jeg har vokst opp med 8. mars som en viktig dag som skal markeres. Vi må sette lys på kampene som har vært tatt og kampene vi må ta framover, sier Ingvild Thorsvik

Hvorfor er egentlig Venstre viktig på 8. mars?

– Jeg er feminist og ser på Venstre som et feministisk parti. Jeg har vokst opp med 8. mars som en viktig dag som skal markeres. Vi må sette lys på kampene som har vært tatt og kampene vi må ta framover.

– For meg er også feminismen inkluderende. Det er rom for absolutt alle. I mine øyne skal feminismen også være interseksjonell. Den skal også være kamp mot rasisme og for LGBTQI-rettigheter.

Ingvild er i sin første stortingsperiode, etter å ha vært aktiv i lokalpolitikken siden tenårene. Hun er ikke uvant med å kapre viktige posisjoner, og ble varaordfører i en alder av 23 – et verv hun kombinerte med jusstudier.

Frihet og muligheter for den enkelte

Hva gjør at man holder på engasjementet i det samme, lille partiet så lenge?

– Jeg kommer jo egentlig fra en sosialistisk familie. Men da jeg var 14 eller 15 år meldte jeg meg inn i Venstre, på grunn av ideologien. Jeg kjente meg igjen i vektleggingen av frihet og muligheter for den enkelte og likte godt at Venstre tok ansvar for klimaet, miljøet og dyrene. Alt det er fortsatt viktig for meg. Siden har jeg tatt juristutdanning og begynt å jobbe som advokat. Derfor har jeg også fått økt interesse for saker innenfor justissektoren spesielt.

– Det handler jo også om frihet. Om at vi har en rettsstat som skal sikre oss mot maktmisbruk. Den skal beskytte borgerne og menneskerettighetene. Så det passer jo også veldig godt inn i Venstres ideologi og er en viktig del av våre prinsipper.

– Jeg har vel egentlig alltid vært opptatt av folk i sårbare situasjoner. Av hvordan vi som samfunn lager sikkerhetsnett og sørger for at ikke folk blir urettferdig behandlet. Det som alltid har tiltalt meg med Venstre, er at vi mener at systemet er til for enkeltmennesket, ikke motsatt. Noe av det som provoserer meg mest, er når vi ser at systemet faktisk er med på å undertrykke den enkelte.

– Interessen for dyr og dyrevelferd har også fulgt meg i alle disse årene. Hvordan vi som samfunn behandler dyr er et moralsk spørsmål for meg. Dyr har egenverdi. De har ikke selv en stemme, og er avhengige av at vi behandler dem bra for at de skal ha det godt.

Det politiske engasjementet for dyrevelferd førte til at hun fikk merkelappen «manisk» av partikollega Alfred Bjørlo på landsmøtet i 2021 – noe som ble behørig dokumentert i NRK-serien «Folkevalgt». I dag er de stortingsrepresentanter begge to og godt forlikte. De har blant annet jobbet sammen om flere forslag for bedre dyrevelferd i landbruket, hvor en del fikk flertall.

For halvannet år siden kom du inn i en ny stortingsgruppe, med ny leder. Venstre er i opposisjon for første gang på lenge. Hvordan er du med på å forme partiet?

– […]Hvordan vi som samfunn behandler dyr er et moralsk spørsmål for meg. Dyr har egenverdi. De har ikke selv en stemme, og er avhengige av at vi behandler dem bra for at de skal ha det godt.

Ingvild Thorsvik

Alle har noe å bidra med

– Jeg ser på oss som en enhet, et lag. Jeg er mer opptatt av hva vi i fellesskap klarer å få til. Det er viktig at vi har en gruppe som er sammensatt av mange ulike mennesker, slik at vi får politikk på mange forskjellige områder. Det er kanskje noe vi må jobbe mer med i Venstre – å sørge for at vi blir mer mangfoldige i de utvalgene vi har. Alle har noe å bidra med.

– Selv har jeg lyst til å være med på å ta Venstre framover, å være med på å bevege Norge i en retning der folk får mer frihet og hvor vi skaper et grønnere samfunn.

Hva er hjertesaken din?

Jeg har mange hjertesaker og er grådig. Jeg gidder ikke bare si én. Jeg er opptatt av klima og miljø, barn, dyrevelferd og sosialt ansvar. Det er kanskje det jeg brenner mest for. Og selvfølgelig – rettsstaten.

Folkevalgt vs advokat

Føler du at du gjør en større forskjell som folkevalgt enn som advokat?

– Nei, jeg tror at du må utnytte rollen du har. Begge deler handler blant annet om å møte folk på en god måte, uansett hvem de er eller hvor de kommer fra. Slik kan alle gjøre en forskjell, uansett hva de driver med.

«Folkevalgt» fulgte deg og unge politikere fra de andre partiene i valgkampen, og så første året på Stortinget. Er det noen fordeler eller ulemper med å være ung representant?

– I Venstre har jeg opplevd å bli tatt på alvor, uavhengig av hvor gammel jeg har vært. Jeg har fått lov til å utøve politikk på en lik linje som alle andre. Det at gruppa til Mandal Venstre tok meg på alvor og inkluderte meg på samme måte som andre var nok veldig viktig for at jeg faktisk fortsatte med politikk.

– Men ellers har jeg jo opplevd å ikke bli tatt på alvor på grunn av alder og behandlet litt annerledes på grunn av det.

Hva kan lokallag gjøre da, for å få unge til å ville stå på liste og være i framskutte posisjoner i politikken?

– Det handler om å faktisk ta kontakt med folk de tenker kan passe godt i Venstre. Og om å ta godt imot de unge som engasjerer seg. Gi dem ansvar på lik linje med alle andre og sørge for at den politikken de også synes er viktig får en plass på dagsorden. Det tror jeg vi er avhengige av for å få unge til å ville fortsette med politikk.

Hvordan fikk du livet til å gå opp som varaordfører, mens du studerte?

– Det lar seg fint kombinere. Og det er viktig at det går, dersom kommuner uten høyere utdanningsinstitusjoner skal kunne ha folk i den aldersgruppa innvalgt. Du må strukturere tiden din, ta pauser og gjøre det som trengs for at du skal klare å jobbe mye. Spise grønnsakene dine, legger veganeren til.

– Hvem som helst kan lykkes i politikken. Det er jo det som er fantastisk med at vi har et demokrati er at hvis du vil stille til valg, så kan du det. Og hvis et tilstrekkelig antall mennesker er enige med deg, så kan du bli valgt og få en posisjon.

Ingvild Thorsvik

– Hvem som helst kan lykkes i politikken.

Hva skal til for å lykkes som toppkandidat, da?

– Hvem som helst kan lykkes i politikken. Det er jo det som er fantastisk med at vi har et demokrati er at hvis du vil stille til valg, så kan du det. Og hvis et tilstrekkelig antall mennesker er enige med deg, så kan du bli valgt og få en posisjon.

… og hvordan fikk du så mange til å bli enige med deg og gå for deg som kandidat?

– Agder Venstre er et veldig godt lag. Vi kjenner hverandre veldig godt, jobber godt sammen og folk heier veldig på hverandre. Jeg stilte meg til disposisjon og fikk lov til å stå på topp.

Hva er viktigst i perioden fra man blir innstilt på førsteplass til man vinner valget?

– Å bosette seg i et fylke som tilfeldigvis får utjevningsmandat akkurat den gangen!

– Neida. Det som faktisk er viktig, er synlighet. Folk må kjenne igjen navnet og ansiktet ditt og forbinde deg med saker som de synes er viktige. Du må være ærlig og positiv, men villig til å snakke om sakene som er vanskelige. Og tøff nok til å gjøre noe med det.

Et parti som er fullt av hyggelige mennesker

– Så tror jeg det har mye å si at folk synes du er en hyggelig person. At folk føler seg godt behandla når de treffer deg, og tenker at Venstre er et parti som er fullt av hyggelige mennesker.

Det er jo morsomt at du sier, for du banner jo som en nordlending, selv om du kommer fra midt i bibelbeltet. Hvor stort rom er det for å være seg selv når man er profilert politiker?

– Innad i Venstre og i stortingsgruppa føler jeg at jeg kan være meg selv. Så må man jo legge litt bånd på seg i profesjonelle sammenhenger. Det har jeg lært underveis.

– For eksempel skulle vi en gang gjøre et intervju med Skeivt kristent nettverk på Pride. Damen som representerte dem skulle stave navnet sitt, og sa «s for…» og kom ikke på noe. Da hadde jeg en «slip» og utbrøt «s for satan!». Jeg hadde vondt i fem dager etterpå og måtte gå og beklage til henne.

Hva er ditt beste valgkampminne?

Jeg blir veldig glad når jeg kan gå på dørbank og klappe hundene og kattene til folk. Det er ikke veldig effektivt, men veldig hyggelig.

Det er bare et par uker til listestillingsfristen går ut. Hva vil du si til dem som helt i innspurten fortsatt lurer på om de skal takke ja til å stå på liste?

– Gjør det! Nummer én: hvorfor ikke? Hvorfor ikke prøve det? Det å gi seg selv nye utfordringer og nye muligheter for mestring er jo kjempegøy i seg selv. Og så handler det om at kommunestyrene, fylkestingene og folk rundt omkring trenger Venstre.

– Det er så viktig at folk har mulighet til å stemme på oss og at vi får så sterke stemmer som mulig inn i de folkevalgte organene. For det er Venstre som skal være garantisten for at vi ikke bygger ned naturen rundt omkring i kommunene, for at vi tar klimaendringene på alvor og setter inn tiltak lokalt, for at barn og unge får en god oppvekst.

Hva tenker du blir Venstres største utfordring før valgdagen?

– Jobben ligger i å synliggjøre de gode løsningene våre på utfordringene kommunene og fylkene står overfor – i tillegg til å synliggjøre kandidatene våre.

– Det krever et helt lag, fra aktivister som er med på morgenaksjoner eller deler ut kaffe og snakker med velgere på stand, til de som bruker lunsjen sin til å diskutere med kolleger, til kandidatene selv som stiller opp i debatter, skriver leserinnlegg og alt som hører med. Vi må fortsette å ta enda mer plass enn i dag.

Gratulerer med å komme med en reversering som ingen vil ha

Gratulerer med å komme med en reversering som ingen vil ha

Ingvild Thorsvik

Hvorfor skal folk stemme på oss og ikke for eksempel regjeringspartiene, da?

– Å, det er så mye å ta av! På justisfeltet har vi for eksempel domstolsreformen. Gratulerer med å komme med en reversering som ingen vil ha. De gjør livet vanskeligere for folk som har opplevd vold og overgrep ved å innsnevre voldserstatningsloven. De går rundt og tror at de skal løse problemer ved å opprette politikontorer der ingen skulle tru at nokon kunne bu, i stedet for å lytte til kunnskap og legge dem der kriminalitetsbildet tilsier det, sier Ingvild nesten uten å trekke pusten, før hun fortsetter:

– De bruker en hel haug med penger på å ta Norge bakover ved å reversere kommunestrukturen, nå sist i Kristiansand. Konsekvensene er at vi får en kommune som ikke kan ta valg for framtida og at en hel region tas tilbake i tid.

Når praten går fort, kommer også de engelske innslagene i språket hennes:

– De «rider waves» av ideologi i stedet for å se på konsekvensene det har for folk. For eksempel når det kommer til fritt behandlingsvalg eller når de sier at fosterhjemstjenester ikke lengre kan gis av private. Dette får direkte konsekvenser for sårbare rus- og psykiatripasienter og for barn.

– Denne regjeringen setter ikke folk først. De setter idéer og prinsipper foran praktiske konsekvenser politikken får for folk. Det mener jeg er uetisk.