Venstres Knut Bakkehaug har fått flere henvendelser om at ansatte i kommunen føler at ytringsfriheten deres er under press. På bakgrunn av henvendelsene sendte Bakkehaug spørsmål til ordføreren, som i kommunestyret 11.februar ble behandlet som en interpellasjon. I en artikkel her på siden som omtalte spørsmålene ba Bakkehaug om tips. Og det har det ikke manglet på.
Interpellasjonen ble egentlig sendt inn til kommunestyrets møte 11.februar, men da var det ikke nok tid til å behandle den. Derfor ble den først besvart på møtet 18.mars, selv om ordførerens svar har vært kjent siden 11.februar.
Bakkehaugs innlegg i forbindelse med interpellasjonen
«Ordfører!
Venstre fikk henvendelser fra ansatte i kommunen, som følte at deres ytringsfrihet var satt under press. For Venstre er dette alvorlig. Vi har programfestet at ytringsfriheten skal gjelde for ansatte.
31.januar sendte jeg inn et spørsmål om ansattes ytringsfrihet, til ordføreren. Vi la ut en artikkel på vår hjemmeside (og FB-side), der vi delte teksten til spørsmålet. Og vi ba om tips. At dette er et tema som engasjerer, er helt tydelig. Artikkelen er blant den mest delte fra vår hjemmeside. Selv om lokalavisen EUB ikke er opptatt av temaet, har jeg fått mange henvendelser. De bekrefter det de første tipsene gjaldt:
Ansatte er redd for å ytre seg offentlig. De er redd for å bli kalt inn på teppet, eller få en telefon eller epost fra overordnede. Dette er ikke bra. Ytringsfrheten er grunnlovsfestet. Den gjelder, selv om man er ansatt. Ansatte er en viktig kilde til informasjon om hvordan kommunale prosesser foregår, og hva som blir de praktiske og konkrete konsekvensene av de vedtakene vi som folkevalgte gjør.
Derfor vil jeg gjerne vite om ansatte i Eidsvoll kommune settes under press, for ikke å ytre seg til media, eller for å fjerne ytringer i sosiale medier.»
Svaret fra ordfører Nina Kristengård
I henhold til kommuneloven § 11-2 kan kommunestyret sende ordfører forespørsler i form av en interpellasjon eller et spørsmål i saker utenfor sakslisten. I henhold til kommunestyrets reglement § 20 a. er en interpellasjon en forespørsel som oppfordrer til en avklaring eller vurdering av prinsipielle forhold, herunder ansvars- eller årsaksforhold. I tilknytning til en interpellasjon kan interpellanten fremsette forslag. Interpellasjoner skal sendes skriftlig til ordføreren minst 8 dager før møtet hvis den skal besvares i møtet.
«Omstilling for å møte framtida
Eidsvoll kommune er midt i en omfattende omstillingsprosess. Det handler om hvordan vi skal drifte forsvarlig, samtidig som vi må håndtere strammere økonomiske rammer i årene som kommer. Den demografiske utviklingen krever at kommunen stadig leverer flere og mer komplekse tjenester. Parallelt er det og vil bli vanskeligere å skaffe kvalifisert arbeidskraft i helsesektoren.
Tøffe beslutninger og krevende arbeidsdager
Kommunens politiske og administrative ledelse står overfor tøffe beslutninger. Ledere og ansatte ute i tjenestene får føringer om endringer, som gjør arbeidsdagen krevende. Samtidig skal de sørge for daglig drift, ivareta pasienter og pårørende på best mulig måte. Eidsvoll kommune er stolt over deres innsats. Eidsvoll kommune er opptatt av å informere ansatte, pasienter og pårørende. Det har administrasjonen gjort, og det er viktig. Den har også forsøkt å legge til rette for en grundig prosess med god dialog med ansatte og tillitsvalgte.
Ytringsfrihet versus lojalitet
Ledelsen i kommunen erfarer at ikke alle ansatte er enige i vedtak og beslutninger som er tatt. Det er naturlig at krevende endringer skaper følelser og behov for å uttrykke frustrasjon. Det har
administrasjonen forståelse for.
Ytringsfriheten står sterkt og administrasjonen kjenner ikke til at det er gitt føringer for ansattes
ytringer i offentlig debatt utover de generelle føringene som kommer av kommunens etiske
reglement. Administrasjonen mener likevel det er viktig at vi som er ledere i kommunen kan, og bør ha gode diskusjoner og veilede ansatte i krevende situasjoner. Det har lederne gjort etter beste evne. Noen ansatte har selv etterspurt råd, andre ikke. Det er kjent at man i enkelte tilfeller har kontaktet ansatte på grunnlag av ytringer i offentlig debatt, der administrasjonen mener den ansatte har oppgitt feilaktige faktaopplysninger.
Kommunens etiske retningslinjer
Kommunen har etiske retningslinjer som gir føringer for hvordan ansatte og ledere bør opptre. Som alle borgere kan kommunens medarbeidere også delta i samfunnsdebatten og uttale seg. Det krever bevissthet rundt egen rolle – både ifht å ivareta brukere, pårørende, eget arbeidssted/kollegaer og kommune på en god måte. Man skal også arbeide lojalt for å bidra til å gjennomføre de vedtak som er truffet.
Dette er en vanskelig balansegang. Kommunen mener derfor det er viktig med gode diskusjoner og refleksjoner om ytringsfrihet kontra lojalitet til arbeidsgiver, og vil fortsette dette i partssamarbeidet.»
Bakkehaug kommenterte ordførerens svar slik:
Jeg synes svaret i for stor grad handler om omstilling som begrunnelse for noe som ser ut til å være en strengere praksis enn den bør være og er langt strengere enn rettspraksis på området.
Både politisk og administrativ ledelse bør sette seg inn i en uttalelse fa Sivilombudet, publisert i november 2023. Den gir nokså vide rammer for ansattes ytringsfrihet.