Fritidskort, prioriteringer og eiendomsskatt

Trygve Børsting
Trygve Børsting, Tønsberg Venstre

Av Trygve Børsting (V), leder for utvalg for kultur, idrett og folkehelse, Tønsberg

SV-politikerne Christina Grefsrud-Halvorsen og Grete Wold skriver i Tønsbergs Blad at det er helt uakseptabelt at Tønsberg kommune pauser Friskus/fritidskortordningen i Tønsberg kommune. Årsaken til at dette ordningen er satt på pause er at midlene som er tildelt i kommunens budsjett er brukt opp. Men hvis vi ser på de alternative budsjettene som SV har lagt frem i kommunestyret denne perioden, ser vi raskt at fritidskortordningen hadde blitt satt på pause enda tidligere, med SVs budsjett, enn det som er tilfellet nå.

Jeg er helt enig i at det er svært uheldig at fritidskortordningen settes på pause. Ordningen er svært viktig for mange barn og unge. Den gjør at barn og unge som ellers ikke ville ha hatt råd til å delta på fritidsaktiviteter, får mulighet til dette. Et viktig element i ordningen er at klubben eller foreningen som mottar betalingen for fritidsaktiviteten ikke ser at det kommer fra fritidskortordningen, da det kun kommer som en vanlig bankoverføring. Dette er med på å redusere stigma som barn og unge og deres familier kan føle rundt å ta imot hjelp.

Derfor har også vært viktig for posisjonspartiene (Venstre, KrF, Høyre og FrP) å støtte opp rundt fritidskortordningen i Tønsberg. Dette har gjorde vi i budsjettet for 2024, hvor vi bevilget 500.000 kr til fritidskortordningen hvert år i hele perioden 2024–2027. Dette er mer enn en dobling av de midlene som lå inne i kommunedirektørens forslag til budsjett i 2024 (200000 kr).

SV prioriterer ikke fritidskortet

Ser man imidlertid på SVs alternative budsjett, er det ikke bevilget ekstra penger til fritidskortet verken i deres budsjettforslag for 2024 eller 2025. Det ville altså vært mindre penger til fritidskortet, og kommunen måtte da ha satt ordningen på pause enda tidligere enn det som har skjedd nå. Dette til tross for at SV allerede har inkludert eiendomsskatten som inntekt i sitt budsjett.

SV peker til stadighet på eiendomsskatten som en løsning for kommunens økonomiske utfordringer, og i mange enkeltsaker peker SV på eiendomsskatten for hvordan et ønsket tiltak skal finansieres. Denne saken viser imidlertid at selv om Tønsberg kommune skulle ha krevd inn eiendomsskatt, er det ikke penger til å støtte alle sakene SV ønsker å bruke penger på. Og ser man på hva SV har prioritert i denne perioden, er fritidskortet, dessverre, ikke en av dem. Det bør også SV være ærlige om.

Det er også verdt å merke seg at etter tre år med Ap/Sp-regjeringen, som SV har støttet opp om, bl.a. gjennom budsjettforlik, står nå Kommune-Norge i den mest utfordrende økonomiske situasjonen på mange år. Hvis SV ønsker at norske kommuner skal bruke mer på barn og unge, kunne SV brukt mer energi på styrke kommunens økonomi, og uten at dette kommer med nye oppgaver kommunen skal løse.

Veien videre

Denne debatten om hvem som har bevilget mest, er ikke så interessant for barn og unge som nå ikke får hjelp til å betale for sine fritidsaktiviteter. Jeg vet at det er mange lag og foreninger som nå trår til for å holde på de barn og unge som er avhengig av denne ordningen for å betale for aktiviteten de deltar på. Jeg er veldig takknemlig for at de lagene og foreningene som har mulighet til det, stiller opp med dette i denne perioden.

I kommunen arbeider vi nå for å se på hva vi kan gjøre på kort sikt for å tilgjengeliggjøre midler til fritidskortordningen. I tillegg har kommunen søkt om midler fra BUFDIR som skal brukes på ordningen.

Som folkevalgte må vi også se på hvordan vi kan forhindre en lignende situasjon i fremtiden. Fritidskortordningen har, i tillegg til penger fra kommunens budsjett, hatt ekstern finansiering, som er blitt mindre i 2025. Kommunen har flere tiltak rettet mot barn og unge som er avhengig av ekstern finansiering. Hvordan kan vi som folkevalgte få god informasjon om finansieringen av disse tiltakene, slik at vi kan ta hensyn til dette i prioriteringene vi gjør i budsjettet hvert år? Dette er noe vi bør se på.

Folkevalgte må prioritere

Med eller uten eiendomsskatt vil vi som folkevalgte i Tønsberg kommune stå overfor tøffe prioriteringer de kommende årene. Da bør vi også være ærlige om hva vi prioriterer, for posisjonspartiene har tiltak for barn og unge vært viktige, særlig for de barn og unge som står svakest i samfunnet vårt og står i fare for å falle utenfor fellesskapet.

Dette er det valget vi har tatt, og det står vi for. SV bør også stå for sine prioriteringer.