Norsk landbruk og EU – er det eigentleg så skummelt?

Foto: Haakon Sundbø (CC BY 2.0), https://flic.kr/p/a9Xra9

Eg har fått mange spørsmål i det siste om kva som vil skje med norsk landbruk dersom vi blir med i EU. Og eg skjønar det godt. Det er eit spørsmål som ligg nært hjartet til mange – også for meg. For mat, natur og berekraft handlar ikkje berre om økonomi. Det handlar om livsstil, identitet og kva slags samfunn vi vil ha.

Det er sant at eit EU-medlemskap ville påverka norsk landbruk. Men kanskje ikkje på den måten mange fryktar. Eg trur faktisk det kunne blitt bra – dersom vi tør å tenkje nytt.

I dag støttar vi bøndene våre på to måtar: gjennom direkte tilskot – og gjennom høge tollmurar som gjer det dyrt for utanlandske matvarer å komme inn. Desse tollmurane er med på å verne det norske landbruket frå konkurranse. Og det fungerer – men det gjer også maten vår dyrare, og det straffar bønder i andre land.

Om Noreg går inn i EU, blir vi med i eit tollfellesskap. Det betyr at vi ikkje lenger kan halde andre europeiske land ute på same måte som i dag. Men det betyr ikkje at vi må gi opp norsk landbruk.

Tvert imot – vi må berre støtte det på ein annan måte.

Mange EU-land, som Austerrike og Finland, har liknande klima og geografi som oss. Der brukar dei tilskot aktivt for å sikre busetnad i distrikta, god dyrevelferd, beite i bratt terreng og levande kulturlandskap. Det er fullt mogleg i EU – og det er det mange gjer. EU har rom for nasjonale løysingar og prioriteringar. Og det gjer at vi kan støtte det vi faktisk verdset: mangfald, miljø, norsk mat og levande bygder.

Eg trur ikkje norsk landbruk må tape på eit EU-medlemskap. Men det vil krevje at vi snur tankegangen – frå å stenge andre ute, til å støtte våre eigne på ein smart og framtidsretta måte.

Og heilt ærleg: Kanskje vi treng den endringa, uansett.

Christian Holstad Lilleng
Gruppeleiar Haram Venstre