Regjeringen presenterte denne uken sitt forslag til en ny «helhetlig forebyggings- og behandlingsreform». I virkeligheten er det mer av den mislykkede politikken som har blitt ført til at Norge ligger i Europatoppen på overdosedødsfall. Det hjelper dessverre fint lite å snakke om å redusere stigmatisering, når de faktiske virkemidlene regjeringen vil innføre trekker i stikk motsatt retning.
– Dette er ikke forebygging. Det er straff i ny drakt.
– Dette er ikke forebygging. Det er straff i ny drakt. Regjeringen pøser på med det vi vet ikke virker. Vi trenger en reform som faktisk redder liv og hjelper folk ut av rusproblemer, sier Thorsvik.
– Regjeringen foreslår også en ny straffebestemmelse for bruk og besittelse av små mengder narkotika, og setter mengdegrensene lavere enn før, med en strafferamme på opp til et halvt års fengsel. Arbeiderpartiet utvider også politiets mulighet til å bruke tvangsmidler, i form av lovfesting av både spytt-, blod- og urinprøver. I realiteten er dette en utvidelse av adgangen til å straffe, og politiets mulighet til å bruke tvangsmidler mot mennesker som ikke skader andre enn seg selv. Dette er svært inngripende, og jeg har vanskelig for å forstå hvordan dette kan være forholdsmessig, sier Ingvild W. Thorsvik.
Ingen «samaritanbestemmelse»
Mange i brukerorganisasjonene hadde håpet på en «samaritanbestemmelse» som gjør det trygt å ringe 113 ved overdose eller andre farlige situasjoner – uten frykt for straff. Det kom ikke.
– Det er helt uforståelig. En slik bestemmelse kunne reddet liv. Når frykten for politi og straff blir større enn ønsket om hjelp, kan det koste unge mennesker livet, sier Thorsvik.
Over 1000 døde siden rusreformen ble stanset
I 2023 døde minst 391 mennesker av overdoser i Norge. Det er det høyeste tallet siden 2001. Siden rusreformen ble stanset i 2021, har over 1000 liv gått tapt.
– Vi ligger i toppen i Europa i overdosedødsfall. Likevel velger regjeringen å fortsette med mer av det som ikke virker. Dette er en oppskrift på flere tragedier, sier Wetrhus Thorsvik.
Vi trenger en ny ruspolitikk
Venstre mener rusavhengighet må møtes med hjelp, ikke straff.
– Vi trenger en ny retning. En rusreform som setter mennesket i sentrum og gir håp om et bedre liv. Ikke mer frykt, kontroll og stigma, sier Thorsvik.