Skei Grande hyller landbruksministerens brennevinskamp

Venstre jubler for at landbruksministeren tar opp kampen mot helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen, når han nå vil tillate bøndene å selge brennevin. – Venstre har gjentatte ganger de siste 4 årene foreslått å liberalisere regelverket for å stimulere til mer nyskaping og næringsutvikling i distriktene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Venstre har gjentatte ganger har foreslått at lokale produsenter av øl, sider og vin skal ha anledning til demonstrasjonssalg.

Venstre har gjentatte ganger har foreslått at lokale produsenter av øl, sider og vin skal ha anledning til demonstrasjonssalg.
Foto: Microsoft

Det er i dagens Aftenposten at Lars Peder Brekk nå tar kampen mot helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen og vil tillate bøndene å selge brennevin. Venstre har gjentatte ganger har foreslått at lokale produsenter av øl, sider og vin skal ha anledning til demonstrasjonssalg (over 4.7%) og tillates produktinformasjon på egne nettsider.

 Skei Grande er ikke i tvil om at loven som i dag forbyr bønder å selge egenprodusert øl, vin og brennevin direkte fra gården sin, må fjernes.

Skei Grande er ikke i tvil om at loven som i dag forbyr bønder å selge egenprodusert øl, vin og brennevin direkte fra gården sin, må fjernes.
Foto: Caroline Roka

Slakt fra helseministeren
– Det er all grunn til å gi honnør til Senterpartiet og landbruksminister Brekk som har snudd og nå vil ta opp kampen mot helseminister Strøm-Erichsen for å gjennomføre Venstres forslag om å liberalisere regelverket knyttet til gårdssalg av lokalprodusert alkohol, sier Trine Skei Grande.

– Slikt gründerskap vil vi jo ha. Det er jo fremtiden til norske bygder og det har Senterpartiet og landbruksministeren endelig forstått, men det har ikke Arbeiderpartiet og helseministeren, sier Skei Grande. Hun minner om at helseministeren rett før jul sablet ned Venstres forslag om å liberalisere det stivbeinte regelverket. Helseministeren hevdet det ville sette vinmonopolordningen i fare.

Omtale på egne nett-sider
– Brekk bør nå samtidig sørge for at produsenter av alkoholholdige drikker tillates å informere om produktene sine på egne nett-sider, slik Vinmonopolet i dag har adgang til, sier Skei Grande og viser til Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Lokalt gründerskap
Skei Grande er ikke i tvil om at loven som i dag forbyr bønder å selge egenprodusert øl, vin og brennevin direkte fra gården sin, må fjernes. Dagens lovverk forbyr lokale produsenter av øl, vin og brennevin, å selge alkoholholdige produkter med mer enn 4.7% sine direkte fra gården.

– Dette er en regel som hindrer gründerskap på bygdene og den må fjernes, sier Skei Grande

Ingen trussel mot norsk alkoholpolitikk
— Dette er ikke en trussel mot norsk alkoholpolitikk. Dette vil kanskje føre til at nordmenn og utlendinger hadde fått et mer positivt syn på hva de skal bruke alkohol til og opplevelsen som ligger rundt produksjonen, sier Skei Grande.

Venstres forslag i Stortinget:
1) Produsenter av alkoholholdige drikker tillates å informere om produktene sine på egne Internett-sider, slik Vinmonopolet i dag har adgang til.

2) Det tillates at demonstrasjonssalg og servering ved besøk i produksjonslokaler eller tilknytning til disse, gitt nødvendig skjenkeløyve, og begrenset til det kvantum regjeringen finner naturlig, for eksempel samme regler som for taxfree innførsel av alkoholholdig drikke per person (ved salg over disk).

3) Se hele forslaget: Representantforslag fra stortingsrepresentantene Borghild Tenden og Trine Skei Grande om å tillate salg av lokalprodusert alkohol direkte fra produsent og å tillate omtale av alkoholholdige produkter på produsentenes nettsider.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**