Nordområdene

Nordområdene må bevares som en region preget av internasjonalt samarbeid og lav spenning. Venstre vil legge vekt på forpliktende avtaler med andre land og overnasjonale organisasjoner som sikrer en forsvarlig forvaltning av naturressurser i Arktis.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Utvikling av juridiske og institusjonelle forhold i nordområdene skal skje på basis av Havrettstraktaten. Barentssamarbeidet, Arktisk råd og Den nordlige dimensjon skal være de viktigste fora for samarbeid i regionen. Venstre vil søke forståelse for norske synspunkter på jurisdiksjon i nordområdene gjennom et aktivt diplomati også overfor nære allierte, med vekt på å fremme samarbeid, bærekraftig forvaltning av ressurser og næringsutvikling.

Norges forhold til våre nabostater skal bygge på bredt og praktisk rettet samarbeid forankret i internasjonale strukturer og folk-til-folk-samarbeid. Venstre er opptatt av at Norge har de nødvendige ressurser og muligheter til å hevde norsk suverenitet og kan forsvare norske interesser.

Venstre vil:
•Styrke norsk forvaltning av Svalbardsonen.
•Videreutvikle infrastrukturprosjekter som sikrer en sikker og miljøvennlig transport, energioverføring og kommunikasjon mellom land og hav i nord.
•Ta initiativ til å etablere et omfattende internasjonalt beredskapsopplegg mot oljeforurensing, og innføre forbud mot introduserte arter og tungolje i polare strøk.
•Styrke samarbeidet mellom Russland og Norge innen demokratibygging, visumlettelser, miljøspørsmål, helse, kultur og utdanning.
•Styrke den miljø- og sikkerhetspolitiske beredskapen i takt med økt transport gjennom Nordøstpassasjen.
•Stimulere til bosetting i den norske del av nordområdene.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**