Utviklingspolitikk

De overordnede målene for Venstres utviklingspolitikk er å redusere fattigdom og styrke menneskerettigheter, åpenhet og demokrati i alle land.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Flertallet av verdens fattige bor i dag i mellominntektsland. Disse landene har nå bedre økonomisk grunnlag for å bekjempe fattigdom med egne ressurser. Norge bør støtte aktører som vil bidra til bedre fordeling og bedre styresett, og som styrker menneskerettigheter og sivilsamfunn i disse landene. Mange lavinntektsland har i mindre grad mulighet til å bekjempe fattigdom med egne ressurser. Fattigdom må bekjempes ved hjelp av utdanning, mikrofinans, formalisering av eier- og bruksrettigheter, likestilling mellom kjønn og en nasjonal politikk for generell økonomisk vekst.

En samstemt utviklingspolitikk innebærer at alle departementer i sterkere grad skal ta hensyn til norsk utviklingspolitikk på de områder der norsk politikk kan ha relevans for utviklingsland. Det gjelder også i land der Norge har et sterkt næringsengasjement, men med dårlige kår for menneskerettighetene eller dårlig fordeling. Alt norsk engasjement i lavinntektsland, enten det er snakk om statlige investeringer, tollvern, næringssamarbeid, klimasamarbeid eller bistandsoverføringer, skal bidra til fattigdomsreduksjon.

Klimaendringene rammer land i sør oftere og hardere enn rike land og er en trussel i arbeidet mot fattigdom. Vi må respektere utviklingslandenes rett til utvikling og vekst samtidig som verdens samlede utslipp må ned. Fattige land må støttes i arbeidet for å motvirke og tilpasses effektene av klimaendringer og oppnå grønn vekst.

Venstre vil:
•Føre en samstemt utviklingspolitikk der alle Norges aktiviteter bidrar til å nå de utviklingspolitiske målene.
•Sette av minimum 1 % av BNI til utviklingssamarbeid.
•Arbeide for en internasjonal gjeldsslettemekanisme for behandling av illegitim gjeld og for et bindende internasjonalt regelverk for ansvarlig långivning.
•Arbeide for internasjonale reguleringer for å hindre hemmelighold i skatteparadiser og fremme en mer rettferdig beskatning av internasjonale selskaper.
•At Norge bør fortsette å støtte kapasitetsbygging av skattemyndigheter i utviklingsland.

Les også:
Handel og næringsutvikling
Langsiktig bistand
Global helse
Humanitær bistand og nødhjelp

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**