Svikt i barneverntjenesten i Hurum

Fylkesmannen har varslet de tre kommunene Drammen, Hurum og Hole om ileggelse av mulkt. Bakgrunnen er tilstanden i barneverntjenesten i disse kommunene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Fylkesmannen reagerer på antallet brudd på behandlingsfristen i alle tre kommunene.

Alle barn i Søgne bør ha tilbud om barnehageplass.

Foto: .

Hurum kommune får kritikk for å ha henlagt 27,5% av nye saker første halvår 2009. Dette er en stigning på 6,6% på samme tidspunkt i fjor. I løpet av første halvår i 2009 ble også 59,1% av sakene som ble undersøkt henlagt. Flere barn mangler tilstrekkelig tilsyn, og flere saker er gått utover den absolutte fristen på seks månder.

Forholdene er påpekt av Fylkesmannen over en lengre periode. Kommunen har informert om at de vil løse problemene, blant annet ved nytilsetttinger, men Fylkesmannen kan imidlertid ikke se at situasjonen er vesentlig bedret. På enkelte områder er den forverret. Fylkesmannen mener derfor at kommunene ikke har satt inn tilstrekkelige tiltak.

Alle tre kommunene er innkalt til møte med Fylkesmannen i Buskerud. En mulkt, og størrelsen på denne, vil eventuelt bli avgjort etter dette.

Dette er essensen av en pressemelding som venstrepolitiker Gunn-Torill Homme Mathisen leste på hjemmesiden til Fylkesmannen i Buskerud dagen før møtet i Driftsutvalget i Hurum. Det var ikke lagt opp til noen orientering om denne alvorlige saken i møtet, så hun sendte derfor straks en E-post til politisk sekretariat der hun ba om dette ble gjort.

 Gunn-Torill Homme Mathisen er bekymret .

Gunn-Torill Homme Mathisen er bekymret .
Foto: Finn Dale Iversen

I møtet uttrykte Homme Mathisen sin bekymring for situasjonen i Hurum. — Dette er svært alarmerende lesning. Når man blir ilagt mulkt for svikt i en lovpålagt tjeneste som barnevern, så blir jeg veldig bekymret. Vi må nå stikke fingeren i jorda og ta inn over oss tallene og ikke bare avskrive dette med at barnevernet nyter stor tillit slik at mange melder ifra, sa hun.

Kommunalsjef Kari Skive Stuvøy kunne fortelle om 20% økning i saker i første halvår av 2009. Mange av disse er tunge og alvorlige saker. Barnevernet har mottatt 120 bekymringsmeldinger hittil i år. De ansatte gjør en stor innsats, men har mange saker pr. saksbehandler. Barnevernet har fått to nye stillinger — en person ble tilsatt i fjor, men den siste tiltrådde ikke før i juli — det har vært vanskelig å få kvalifiserte søkere. Det er også en del sykemeldinger i virksomheten.

– Det har vært to møter med Fylkesmannen etter Hurum kommune fikk varsel om ileggelse av mulkt for svikt i barneverntjenesten. Kommunen setter inn strakstiltak og leier inn mer konsulentbistand for å komme à jour. Det lages også en handlingsplan. Så gjenstår det å se om dette får Fylkesmannen til å trekke varselet om mulkt, sa Stuvøy.

I debatten var alle enige om at de ansatte gjør en kjempejobb, men Hurum har store utfordringer. Gunn-Torill Homme Mathisen advarte mot å bagatellisere situasjonen i barnevernet.

Etter møtet sier Homme Mathisen at hun reagerer på at ikke det politisk nivå som barnevernet sorterer under, det vil si Driftsutvalget, straks ble informert om saken. — Saken kom først på agendaen etter min henvendelse. Administrasjon og Ordfører burde selv sørget for å få saken på bordet, sier hun.

Les oppslag om saken i Røyken og Hurums Avis

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**