Det blir økt bemanning på Legevakta

Dette er klart etter at både Hurum og Røyken i sine budsjettmøter før jul vedtok å sette av penger tilsvarende ½ sykepleierstilling ved den felles legevakta.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Medisin, helse, sykehus, lege

Foto: Microsoft

Det var Gunn-Torill Homme Mathisen (V) som løftet saken i møtet i Driftsutvalget 24. november. Da sto flytting av Legevakta fra underetasjen i Rådhuset i Røyken til Bråset bo- og behandlingssenter på agendaen. Men bemanningen ved Legevakta ble også et tema etter at Homme Mathisen tok opp saken.

Hun beskrev da situasjonen slik:
– Etter flere oppslag i avisen og informasjon jeg har fått tilgang til er det klart for meg at bemanningen på Legevakta må økes på sykepleiersiden. Slik det er nå er legen alene i lokalene etter kl 15 i helger og på helligdager. Det må bli todelt skift i helgene og på helligdager for sykepleierne – i stedet for at de skriver overtid fordi det rett og slett ikke er mulig å gå kl. 15.

– Etter kl. 15 er det i helger og på helligdager sentralen HJELP 24 som besvarer telefonhenvendelser. Men det er mange oppgaver de ikke kan utføre i og med at de ikke er til stede, for eksempel ta imot pasientene, berolige, ta og analysere laboratorieprøver, sårskift, holde orden på et overfylt venterom. Pågangen på Legevakta kan til tider være enormt stor.

– I tillegg kommer ambulansene (både fra Drammen og Sætre) inn med dårlige pasienter som må ses på øyeblikkelig. Så kommer sykebesøkene og alle telefonene som legen må ta. Det sier seg selv at legen trenger bistand. Så når alt koker og kl. er 15, hender det ofte at sykepleieren går overtid fordi det ikke oppleves som forsvarlig å overlate alt til en person.

– For meg er det overtydelig at det må gjøres noe med bemanningen på Legevakta. Det er Røyken som er vertskommune for Legevakta, men Hurum kan og bør komme med innspill. Det fortjener både befolkningen og de ansatte ved Legevakta.

Dette var det tverrpolitisk enighet om i Driftsutvalget og Kommunestyret fulgte opp med å vedta å bevilge kr 100 000,- til styrking av bemanningen på Legevakta i sitt møte 15. desember. Røyken satte av kr 200 000,- til det samme formålet. Røyken er vertskommune og betaler 2/3 av utgiftene til drift av Legevakta, mens Hurum betaler 1/3.

Gunn-Torill Homme Mathisen

– Svært gledelig og betimelig, sier Gunn-Torill Homme Mathisen i en kommentar. Etter en mangeårig kamp er nå personalet på Legevakta endelig blitt hørt. Her sto det på småpenger for å få et bedre tilbud til kommunen sine innbyggere.

– Jeg må si at i denne saken har politikerne i Røyken gjennom lang tid vært særdeles lite lydhøre for bekymringsmeldingene de har mottatt fra de ansatte på Legevakten. Det er beklagelig når de folkevalgte ikke lytter til fagfolk. Hurum har dessverre ikke vært på banen – saken har ikke vært på det politiske sakskartet i kommunen – så jeg er veldig glad for at jeg endelig fant en mulighet å løfte saken. Nå gjelder det bare å få lyst ut stillingen og få ansatt en ekstra sykepleier, sier hun.

Og i mars blir Legevakta flyttet Bråset bo- og omsorgssenter – til mer hensiktsmessige lokaler.

Les også:

Flytter Legevakta, men er bekymret for bemanningen

Gambler med folks helse

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**