Uttalelse fra fylkesårsmøtet: Gjør Buskerud til et klimafylke!

Norge er blant landene i verden som har de beste forutsetningene for å ta en ledende rolle i kampen mot klimaendringene. Regjeringen oppleves imidlertid som handlingslammet i klimapolitikken: De utsetter klimameldingen til 2011 og unnlater å oppfylle Norges forpliktelser i Kyoto-protokollen. Dette må ikke hindre Buskerud fylke i å bli en foregangsregion i klimasaken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Planeten vår, jorda, kloden

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Hvis både fylkeskommunen og kommunene viser handlekraft nå, vil fylket vårt i løpet av kort tid klare å gjennomføre utslippskutt som monner.

Sentral i denne sammenheng blir den nye klimaplanen som Buskerud fylkeskommune har utarbeidet sammen med Oslo og Akershus. Målet i forslaget til "Klimahandlingsplanen 2030 for Osloregionen" er å redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen 2030.

Ambisiøs klimaplan
Buskerud Venstre mener at planen er ambisiøs, men at den er for lite konkret på hvordan tiltak kan igangsettes og gjennomføres. Årsmøtet krever derfor at planen fylles med mer konkrete tiltak. Klimahensyn skal være et av de overordnede hensyn som vektlegges i alle framtidige planene. Dette skal synliggjøres på alle områdene hvor temaet er relevant, herunder også økonomiplanen og de årlige budsjettvedtakene.

Venstre vil:

at fylkeskommunen raskt legger om til bruk av alternative, miljøriktige energikilder i alle fylkeskommunale bygg; bruk av olje til oppvarming må avvikles, fjernvarme og biogass bygges ut

at fylkeskommunen styrker kollektivsatsingen, og at samtlige busser i Buskerud går på lav- eller nullutslippsteknologi

at fylkeskommunen miljøsertifiserer alle egne virksomheter og stimulerer til sertifiseringen av kommunale og private virksomheter

at fylkeskommunen fører en konstruktiv dialog med kommunene i deres arbeid med areal- og transportplanlegging for å redusere klimagassutslipp fra transport

at fylkeskommunen gjør Klimahandlingsplanen godt kjent blant Buskeruds innbyggere

at fylkeskommunen som arbeidsgiver legger forholdene til rette for sine ansatte når det gjelder økt bruk av kollektivtilbud

Klimakampanje

Foto: Per Lien

Det haster med omleggingen
En del av tiltakene er heldigvis allerede igangsatt, men Venstre ønsker økt tempo. Skal vi lykkes i å kutte utslippene våre, er vi avhengige av at både hver enkelt innbygger, kommunene og fylkeskommunen gjør sin del av jobben for å redusere klimagassutslippene.

Å gjennomføre tiltakene vil være en utfordring, men også en unik mulighet til å tenke nytt og til å skape en bedre og grønnere hverdag.
Det haster med å komme i gang med omstillingen til et klimavennlig Buskerud!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**