Bekjemp narkotika, ikke narkotikaavhengige!

Uttalelse fra Venstres landsmøte: Venstre er bekymret over at narkotikaavhengige ikke har tilstrekkelig tilgang til helse- og sosialtjenester. Venstre mener narkotikaavhengige må få reellt rettsvern, god tilgang til helsehjelp og bli behandlet som pasienter, ikke kriminelle.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Fattigdom

Foto: Microsoft

Narkotikaavhengighet er en sykdom, men i realiteten har ikke narkotikaavhengige samme tilgang til helse- og sosialtjenester som andre syke. Venstre er opptatt av at rusomsorgen tilbyr en trygg og stabil behandlingsbase som også fokuserer på årsakene til at den enkelte blir rusavhengig. Rusavhengige som har psykiske plager i tillegg til sin rusavhengighet, må sikres en optimal behandling. Det er derfor viktig å styrke det sosialfaglige og psykologiske innholdet i tverrfaglig spesialisert rusbehandling, samt styrke rusbehandlingskompetansen i spesialisthelsetjenesten for psykiatri.

Venstre mener tiden er inne for å se på andre løsninger og tilnærminger til narkotika. Narkotikaavhengige må få hjelp og behandling, ikke straff. Venstre mener det er viktig å opprettholde et høyt straffenivå for bakmenn og organisert narkotikakriminalitet.

I 2002 gikk en samlet straffelovkommisjonen inn for en reduksjon i strafferammene og straffeutmålingen for narkotikaovertredelser. Sett i forhold til de andre nordiske landene er strafferammene i Norge høye i narkotikasaker. Venstre vil understreke at de strenge strafferammene for narkotikaforbrytelser ikke har vist seg å ha noen nevneverdig preventiv effekt. Venstre mener derfor tidspunktet er inne for en gjennomgang av straffenivået i narkotika.

Det må utredes en modell etter mønster fra Portugal der behandling av narkotiaavhengighet prioriteres fremfor straffeforfølgelse. Narkotiske stoffer som oppdages konfiskeres av politiet, men brukerne kan pålegges å møte opp til et intervju for å avgjøre behov for behandling og oppfølging. Etter at lovgivningen i Portugal ble endret på denne måten har narkotikabruk blant ungdom gått ned og man har sett en kraftig økning i antall rusavhengige som er i kontakt med helsevesenet.

Venstre vil:

innføre en modell som sikrer at ruspasienter får behandling innen 24 timer etter avrusning
opprette tilstrekkelige behandlingsplasser for akuttavrusning og bygge ut det totale behandlingstilbudet
gi narkotikaavhengige behandling, ikke straff
gjennomgå straffenivået på narkotikaovertredelser
at Portugal-modellen skal vurderes som en mulig løsning når Stoltenberg-utvalget legger fram sin innstilling

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**