Ønsker kostnadsoverslag på å la ungdommen forhåndsstemme

Venstre ønsker å legge til rette for at det skal bli enklere for ungdom å forhåndsstemme. I formannskapets møte 19. mars ber derfor Gunn-Torill Homme Mathisen (V) rådmannen legge fram et kostnadsoverslag på hva det vil koste Hurum kommune å sette opp en valgurne på Røyken videregående skole.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

ungdom

Foto: mk

Det var i fylkestingets møte 6.-7. februar at gruppeleder Helge Stiksrud (V) en interpellasjon spurte fylkesordfører om han vil gjøre det mulig for elever med stemmerett å forhåndsstemme på sin videregående skole ved stortingsvalget til høsten.

Og svaret fra fylkesordføreren var positivt. I svaret står det blant annet:

…Dette vil gjøres ved aktivt å følge opp de kommunene som er vertskap for videregående skoler. Fylkeskommunen vil stille lokaler til rådighet. Det må imidlertid være opp til hver kommune å ta kostnadene. Ansvaret og forvaltningen for å gjennomføre forhåndsstemmegivningen vil ligge hos kommunene.

Les interpellasjonen her

Her er hele svaret på interpellasjonen

– Dette handler om et lavterskeltilbud til alle elevene som skal stemme for første gang og det trengs. Valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere er langt lavere enn befolkningen som helhet. Vi må få de unge på banen. Gode vaner bør læres tidlig og å bruke stemmeretten sin er en slik god vane, sier Gunn-Torill Homme Mathisen.

– Så kan man jo diskutere hvorvidt den manglende deltakelsen skyldes mangel på stemmelokaler eller fravær av engasjement hos ungdommene. Jeg tror vi må gjøre det enkelt å stemme. Det enkleste er ofte det beste – og i denne sammenhengen betyr det å gi mulighet for å stemme på skolen.

For å følge opp saken stiller hun spørsmål rundt det med kostnader i neste formannskapsmøte i Hurum.

SPØRSMÅL I FORMANNSKAPET 19. MARS 2013

Valgdeltakelsen blant førstegangsvelgerne i Norge er langt lavere enn blant befolkningen som helhet. I 2009 var valgdeltakelsen på 57 prosent, mot 76,4 prosent blant alle velgerne.

Buskerud Fylkeskommune støttet nylig Venstres interpellasjon om forhåndsstemming på de videregående skolene. Man ønsker nå å se på opprettelse av egne valglokaler ved de videregående skolene, med oppstart allerede til høsten.

Selv om de videregående skolene styres av fylkeskommunen, så er det opp til hver enkelt kommune å ta kostnadene knyttet til prosjektet.

Jeg vil derfor stille følgende spørsmål:

Kan rådmannen komme med et kostnadsoverslag på å sette opp valgurne på Røyken videregående skole slik at elever og andre kan avgi forhåndsstemme i tidsrommet XX til XX?

Gunn-Torill Homme Mathisen

Gunn-Torill Homme Mathisen
Foto: Finn Dale Iversen

Med vennlig hilsen

Gunn-Torill Homme Mathisen

gruppeleder
Hurum Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**