Vil gjøre Bergen til fornybar-by

Venstre vil etablere et statlig selskap som skal investere milliarder i fornybar energi. Selskapet vil de plassere i Bergen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Partileder Trine Skei Grande og 1. kandidat i Hordaland, Terje Breivik la fredag frem Venstres plan for å gjøre Bergen til fornybarhovedstaden i Norge.

Partileder Trine Skei Grande og 1. kandidat i Hordaland, Terje Breivik la fredag frem Venstres plan for å gjøre Bergen til fornybarhovedstaden i Norge.
Foto: Bård Ek

— På Vestlandet sitter vi på en gullgruve.Vi har klimaforskning i verdensklasse og leverandørindustri. Det som mangler er pengene til anlegg der man kan teste teknologien, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre og partiets stortingskandidat i Hordaland.

Han fronter Ven­stres nye storsatsing på fornybar energi. Partiet vil etablere et statlig investerings­selskap med mellom fire og fem milliarder kroner i grunnkapital. Selskapet skal investe­re i pilotanlegg i full­ skala, der man skal teste ny tek­nologi innen fornybar energi. Breivik vil plassere selskapet i Bergen, for å bygge opp en fornybar energiregion på Vest­landet.

Nestlederen mener det has­ter for Norge å kaste seg på i utviklingen av fornybare ener­giløsninger, og peker på at både Tyskland og Storbritannia satser stort.

— Toget til Europa går nå. Om vi ikke legger til rette politisk for å spille på det potensialet vi har, blir Norge sittende igjen som tapere, sier Breivik

Tror Solberg blir med
Venstreleder Trine Skei Gran­de har tro på at utvikling av ny teknologi er den beste måten å komme klimautfordringene i møte på.

— Jeg blir så lei meg når folk tror at løsningen på problemet er å gå tilbake i tid. Vi har fan­tastisk teknologi her som gir muligheter, sier hun.

Skei Grande tror ikke det blir vanskelig å få støtte fra andre partier til tanken om et statlig investeringsselskap. Tanken er også at selskapet ikke skal ta penger fra stats­budsjettet, men være en omplasse­ring av formuesver­dier.

— Jeg har vært i klimaforhandlinger med Erna Solberg, og vi snakket nett­opp om å bruke mer penger på et investeringsselskap som dette, sier venstrelederen.

Offshore wind, vindpark, vind, vindmølle

Foto: Energy Technologies Institute

En god start
Et av selskapene som kan dra nytte av investeringsmidler for å få testet ut teknologien er CMR Prototech, som jobber med å utvikle hydrogenteknologi. Vegard Laukhammer, prosjektleder for fornybar ener­gi, sier bransjen trenger noen som kan investere i dem. Han er derfor åpen for Venstres forslag, men kunne ønske seg mer.

— Jeg tror vi også kunne trenge en sterk kunde som kan styre prosjekt slik Statoil har gjort i olje-­ og gassbransjen. Et grønt, delvis statlig energiselskap, sier Laukhammer.

Atle Kvamme, næringspolitisk sjef i Bergen næringsråd, synes et statlig investeringsselskap er en god idé, og mener det imøte­kommer et sterkt ønske i nærin­gen for fornybar energi.

— Næringen har lenge etterlyst midler til et testsenter, og vi i Bergen næringsråd har jobbet med det i seks år, sier Kvamme.

Får ikke testet
Tidligere i år ble en stor satsing på offshorevind på Møre lagt på is, fordi det manglet rundt én milliard kroner til et testsenter.

— I dag tar offshorevind av både i Nordsjøen og nedover i Europa. Mange norske leveran­dører er med, men de må dra til utlandet for å få testet tek­nologien. Det er en ulempe, sier Kvamme.

— Bergen har naturgitte forde­ler for å ta en slik posisjon. Vi er kjempesterke på energi, og den erfaringen vi har kan vi ta med inn i en fornybar fremtid, sier Kvamme.

Les hele saken på side 5 i Bergens Tidende søndag 25. august.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**